Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Δικαίωμα μετεγγραφής στους εισακτέους με το 10% ζητεί ο ΣΥΡΙΖΑ

Τροπολογίες κατέθεσε σήμερα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης

syriza

Δικαίωμα μετεγγραφής στους εισακτέους με το 10%, ευνοϊκότερη μεταχείριση στο δικαίωμα μετεγγραφής για τα τέκνα κατοίκων νησιωτικών περιοχών και επανασύσταση των καταργηθεισών ειδικοτήτων στα ΕΠΑΛ- ΕΠΑΣ, ζητά με τρεις τροπολογίες που κατέθεσε στη Βουλή ο ΣΥΡΙΖΑ, στο νομοσχέδιο για τις θρησκευτικές κοινότητες που συζητείται σήμερα στο Γ’ Θερινό Τμήμα.

Η πρώτη τροπολογία, αφορά το δικαίωμα μετεγγραφής των επιτυχόντων οι οποίοι έκαναν χρήση της βεβαίωσης πρόσβασης των δύο προηγουμένων της εισαγωγής τους ετών. (10%). Σύμφωνα με την ρύθμιση που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ, οι εισακτέοι αυτοί είναι ισότιμοι με το υπόλοιπο 90% των εισακτέων στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση, έχουν εξεταστεί και αυτοί σε Πανελλαδικές εξετάσεις και δεν προστίθενται στον αριθμό των εισακτέων αλλά αποτελούν εξ αρχής, το 10% αυτού του αριθμού. Ως εκ τούτου, δεν θα έπρεπε να εξαιρούνται του δικαιώματος μετεγγραφής αλλά να συμμετέχουν ισότιμα στη διαδικασία.

Η δεύτερη τροπολογία, αφορά το δικαίωμα μετεγγραφής των τέκνων κατοίκων νησιωτικών περιοχών. Λόγω των ιδιαίτερων γεωοικονομικών, κοινωνικών και συγκοινωνιακών συνθηκών στις νησιωτικές περιοχές, προβλέπεται τα τέκνα κατοίκων νησιωτικών περιοχών να έχουν δικαίωμα μετεγγραφής κατ’ επιλογήν και σε αντίστοιχη Σχολή ή Τμήμα Πανεπιστημίου ή ΤΕΙ που βρίσκεται εκτός Περιφέρειας κατοικίας των γονέων τους, με κριτήριο την αμεσότερη ακτοπλοϊκή σύνδεση του τόπου κατοικίας των γονέων με την Περιφέρεια στην οποία εδρεύει η Σχολή ή το Τμήμα υποδοχής.

Η τρίτη τροπολογία, προβλέπει την επανασύσταση των καταργηθεισών ειδικοτήτων σε ΕΠΑΛ-ΕΠΑΣ και την επαναπρόσληψη των εκπαιδευτικών που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα.

O υπουργός Παιδείας έχει καταθέσει τροπολογία που αφορά τις μετεγγραφές των φοιτητών. Σύμφωνα με την υπουργική ρύθμιση, βασικό κριτήριο για την μετεγγραφή φοιτητών θα είναι να υπάρχει «σπίτι» στην πόλη που θέλει να μετακινηθεί ένας φοιτητής.

By