Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Δικαιώθηκε το Δημόσιο στη δικαστική διαμάχη με τον «ΔΑΑ»

Και τη γερμανική εταιρεία «Hochtief»

aerodromio_!0

Το Διοικητικό Εφετείο της Αθήνας, με απόφαση του, δικαίωσε το ελληνικό Δημόσιο στη δικαστική διαμάχη με την εταιρεία «Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών» (ΔΑΑ) και τη γερμανική εταιρεία «Hochtief», που για 20 έτη διαχειριζόταν την κατασκευή και λειτουργία του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος». Σύμφωνα με την απόφαση η ΔΑΑ δεν κατάβαλε στο ελληνικό Δημόσιο ΦΠΑ για υπηρεσίες του αεροδρομίου.

Πάντως, το συνολικό ποσό των οφειλών της γερμανικής εταιρείας προς το ελληνικό δημόσιο προς το παρόν είναι δύσκολο να υπολογιστεί, καθώς οι οφειλές τελούσαν σε αναστολή λόγω προσφυγής και δεν έχουν προσμετρηθεί ακόμη από την Εφορία οι χρήσεις μέχρι το 2013. Παράλληλα, στα διοικητικά δικαστήρια εκκρεμεί η έκδοση και άλλων αποφάσεων επί προσφυγών που έχουν κατατεθεί για μη απόδοση ΦΠΑ και για άλλα έτη.

Με την απόφασή του το Διοικητικό Εφετείο απορρίπτει τους ισχυρισμούς των εκπροσώπων της γερμανικής εταιρείας, σύμφωνα με τους οποίους το ελληνικό Δημόσιο παραβίασε την «καλή πίστη» ή το ευρωπαϊκό δίκαιο και κρίνει ότι με βάση το ελληνικό Σύνταγμα η διεθνής Διαιτησία στην οποία είχαν προσφύγει η γερμανική διοίκηση δεν μπορεί να διαγράψει τα διοικητικά πρόστιμα που της έχουν επιβληθεί.

«Ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών έχει τηρήσει και τηρεί όλες τις νόμιμες υποχρεώσεις του και ως εκ τούτου δεν οφείλει στο ελληνικό Δημόσιο ληξιπρόθεσμες οφειλές, ούτε από ΦΠΑ, ούτε από άλλους άμεσους ή έμμεσους φόρους, ασφαλιστικές εισφορές και δημοτικά τέλη», τονίζει ο ΔΑΑ, απαντώντας σε δημοσιεύματα, με αφορμή απόφαση του Διοικητικού Εφετείου για μη καταβολή ΦΠΑ. Παράλληλα, χαρακτηρίζει τις αναφορές για «οφειλές 500-600 εκατ. ευρώ ως εξοργιστικά εσφαλμένες, προϊόντα φαντασίας και ανυπόστατες» και δηλώνει πως επιφυλάσσεται για την προστασία του έννομου συμφέροντος.

Συγκεκριμένα, με ανακοίνωσή του, ο ΔΑΑ αναφέρει πως είναι αμιγώς ελληνική εταιρεία στην οποία το ελληνικό Δημόσιο συμμετέχει με ποσοστό 55%, έχει τηρήσει και τηρεί όλες τις νόμιμες υποχρεώσεις του και από την πρώτη ημέρα λειτουργίας του, επιβάλλει σύννομα τον αναλογούντα ΦΠΑ επί όλων των υποκείμενων σε ΦΠΑ πωλήσεών του, και τον αποδίδει πάντα εμπρόθεσμα προς το ελληνικό Δημόσιο. Ειδικότερα, από το 2001 έως το 2013 έχει αποδοθεί ΦΠΑ ύψους 84 εκατ. ευρώ.

By