Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

Δικαστήρια Πειραιά: Νέο φιλέτο για το ΤΑΙΠΕΔ;

Κύμα διαμαρτυρίας σήκωσε στο «μεγάλο λιμάνι» η απόφαση μεταφοράς του δικαστικού μεγάρου

peiraias2Στις «καπναποθήκες Κεράνη» αναμένεται να μεταφερθεί το δικαστήριο του Πειραιά, χώρος που ανήκει στα διοικητικά όρια του δήμου Νίκαιας- Ρέντη. Η πρόθεση της Πολιτείας έφερε τις πρώτες αντιδράσεις από τοπικούς φορείς, που βλέπουν πίσω από τη διαδικασία μετεγκατάστασης την αξιοποίηση του δικαστικού μεγάρου για τις ανάγκες…του ΤΑΙΠΕΔ.

Με επιστολή του στον υπουργό Δικαιοσύνης, Χαράλαμπο Αθανασίου το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιά ζητά να ανακληθεί η απόφαση της μετεγκατάστασης, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι «δεν υπάρχει σήμερα επαρκές σύστημα μαζικών μεταφορών» από και προς τις «καπναποθήκες Κεράνη», ούτε και το εν λόγω κτιριακό συγκρότημα «περιλαμβάνεται μέσα στις ζώνες καταλληλότητας των κεντρικών υπηρεσιών των υπουργείων και των δημοσίων οργανισμών», σύμφωνα με τέσσερις εκθέσεις εμπειρογνωμόνων.

«Ως γνωστό το κτίριο ανήκει στα προς πώληση ακίνητα του ΤΑΙΠΕΔ και η εγκατάσταση των Δικαστηρίων με σταθερό μίσθωμα 1,3 εκ. € αποτελεί «προίκα» για αρκετούς αγοραστές. Επιπρόσθετα δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το πιθανό οικονομικό όφελος δεν υπολογίζεται στενά μόνο από τα λειτουργικά έξοδα του κτηρίου όπως ενοίκιο και κοινόχρηστα αλλά προσμετρώνται παράγοντες όπως η απώλεια εσόδων και υπεραξίας από τον Πειραιά και η πρόσθετη οικονομική επιβάρυνση για την μετακίνηση από και προς το νέο κτήριο ή οι χαμένες ώρες στον δρόμο για εργαζόμενους και πολίτες» επισημαίνει το Επιμελητήριο Πειραιά.

«Είναι κεκτημένο δικαίωμα του Πειραιά, αφού από συστάσεώς τους το 1836 τα Δικαστήρια βρίσκονταν πάντα εντός των ορίων της πόλης και η απομάκρυνσή τους συνιστά σοβαρή απαξίωσή της, που επιφέρει σοβαρές κοινωνικές και πολιτικές ευθύνες διαχρονικά» τονίζουν από πλευράς τους και τα μέλη του Άτυπου Συμβουλίου Πόλης, αντιτιθέμενα σε μια τέτοια εξέλιξη. «Η δημιουργία ενός «Δικαστικού Mall» σε αλλο Δήμο, προκαλεί ανυπολόγιστη ζημία στον εμπορικό, επαγγελματικό, αλλά και δικηγορικό κόσμο του Πειραιά» υπογραμμίζουν, ενώ προειδοποιούν ότι θα προσβάλλουν κάθε διοικητική πράξη προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Οι «Καπναποθήκες Κεράνη»

Το κτήριο επί της οδού Θηβών 196-198 στο δήμο Αγίου Ιωάννη Ρέντη, γνωστό και ως «Καπναποθήκες Κεράνη», αλλά επίσης γνωστό και ως «κτήριο του Λαλιώτη», προορίζονταν εκτός των Δικαστηρίων να στεγάσει τα Υπουργεία ΠΕΧΩΔΕ, Πολιτισμού, Τουριστικής Ανάπτυξης, τον Ε.Ο.Τ., το ΥΠΟΙΚ, το Υπουργείο Εργασίας και το ΙΚΑ.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By