Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Διλήμματα και υποκρισία

Λάθος ήταν που το ΠΑΣΟΚ πήγαινε σε αυτές τις εκλογές χωρίς διλήμματα, υπολογίζοντας ότι δε θα το επηρεάσει ο πόλεμος ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ 

samaras venizelos fosphotos

 

«Δεν έχω λόγο και πρόθεση να πάω σε εθνικές εκλογές, αλλά αν βαρύνει η κατάσταση στη δυνατότητα της κυβέρνησης να συνεχίσει την πορεία της για να βγει η χώρα από το αδιέξοδο, θα συναθροίσουμε τα δεδομένα και την απόφαση μπορεί να πρέπει να την πάρει ο ελληνικός λαός. Η δική μας παράταξη και κυρίως τα στελέχη που στηρίζουμε πρέπει να έχουν μια καθαρή νίκη στον πρώτο γύρο».

Αυτή τη δήλωση δεν την έκανε ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Την είχε κάνει ο Γιώργος  Παπανδρέου πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου του 2010, βάζοντας τότε το δίλημμα  που οι συνεργάτες του μετέφραζαν σε «Σγουρός ή εκλογές». Ο Γ. Σγουρός πήρε, τότε, την περιφέρεια Αττικής, το ΠΑΣΟΚ άντεξε στις εκλογές περιφερειών και δήμων αλλά αυτό δεν εμπόδισε την απομείωση των δυνάμεών του και των ποσοστών του. Είναι όμως και αυτή η δήλωση του Γ. Παπανδρέου άλλη μία απάντηση σε όσους χαρακτηρίζουν το δίλημμα Βενιζέλου «ενίσχυση Ελιάς ή αποχώρηση ΠΑΣΟΚ από την κυβέρνηση» ως «άθλιο εκβιασμό» ή πλαστό.

Δυστυχώς ακόμα και για τον ίδιο τον κ. Βενιζέλο και το ΠΑΣΟΚ το δίλημμα είναι υπαρκτό. Οι κάλπες δεν είναι δημοσκόπηση. Οι κάλπες είναι η πραγματική έκφραση των πολιτών για το τι θέλουν να γίνει στον τόπο, ποιος πρέπει να σταματήσει ή να συνεχίσει, ποιος πρέπει να αλλάξει πορεία ή όχι. Υπ΄ αυτήν την έννοια, αν οι πολίτες, οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ και της δημοκρατικής παράταξης  αποδοκιμάσουν την Ελιά, δηλαδή το συνεργατικό σχήμα όπου κεντρικός άξονας είναι το ΠΑΣΟΚ, τότε θα έχουν στείλει μήνυμα ότι δεν επιθυμούν να συνεχίσει στην κυβέρνηση. Αν σε αυτό προστεθεί και η στρατηγική της ΝΔ και προσωπικά του Αντώνη Σαμαρά που ταυτίζει την κυβερνητική σταθερότητα με την ψήφο στη ΝΔ αφού αν δεν το κάνει κινδυνεύει και εκείνος με μία κρίσιμη εκλογική ήττα, αντιλαμβάνεται ο οποιοσδήποτε ότι ο κ. Βενιζέλος, το ΠΑΣΟΚ δεν είχε άλλο δρόμο από το να θέσει το δικό του δίλημμα σε αυτές τις εκλογές.Άργησε ο κ. Βενιζέλος να θέσει το δίλημμα; Προφανώς ναι.

Είναι σε απόσταση το δίλημμα αυτό από όσα έλεγε το ΠΑΣΟΚ στην αρχή της προεκλογικής περιόδου; Αναμφισβήτητα ναι.Θα ωφελήσει αυτή η κίνηση Βενιζέλου το ΠΑΣΟΚ; Αυτό θα το δείξει η κάλπη.

Άλλωστε, πολύ πριν τον κ. Βενιζέλο δεκάδες στελέχη μέσα και έξω απ΄το ΠΑΣΟΚ έχουν ήδη  συναρτήσει το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών με την πορεία του κόμματος, προβλέποντας ότι έρχεται το τέλος του…

Ας μην υποκρίνονται  και κυρίως μη το «παίζουν» αιφνιδιασμένοι όσοι, εντός ή εκτός ΠΑΣΟΚ, δηλώνουν την έκπληξη ή τον …αποτροπιασμό τους επειδή το ΠΑΣΟΚ έθεσε θέμα αποχώρησής του από την κυβέρνηση, αν η πολιτική του και η στάση του αποδοκιμαστεί στην κάλπη. Το αντίθετο θα ήταν αλαζονικό. Η αλήθεια είναι ότι η κίνηση αυτή «ξεβόλεψε» κάποιους και κυρίως τη ΝΔ που θεωρούσε ότι θα διασωθεί ακολουθώντας την ίδια τακτική που εκείνη των εκλογών του Ιουνίου του 2012 που με το δίλημμα «Σαμαράς ή ακυβερνησία» έστειλε πολύ κόσμο και αρκετούς ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ στη γαλάζια κάλπη.

Προφανώς ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ όταν λέει ότι χωρίς το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να υπάρχει κυβέρνηση, εννοεί την παρούσα κυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ. Είναι δε βέβαιο ότι ο διάλογος εντός του ΠΑΣΟΚ για την πορεία του κόμματος μετά τις ευρωεκλογές, στο δρόμο προς τις εθνικές εκλογές θα ξεκινήσει ανεξαρτήτως αποτελέσματος…


kampourakis

 

Γιάννης Καμπουράκης

T: @jkampourakis

(Visited 1 times, 1 visits today)