Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Διορία για συμφωνία με την τρόικα μέχρι το τέλος της ενδομάδας

Κριτική από το Eurogroup στην Αθήνα για την πορεία των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων

eurogroup

Θα πρέπει να επέλθει συμφωνία με τους εκπροσώπους των δανειστών έως το τέλος της εβδομάδας, ήταν το μήνυμα προς το κυβερνητικό επιτελείο κατά τη διάρκεια του Eurogroup, στο οποίο σημειώθηκαν οι ελλείψεις στο μέτωπο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η τελευταία αναφορά για τις μεταρρυθμίσεις μεταφράζεται σε έντονη δυσαρέσκεια της τρόικας για το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν έχει υιοθετήσει στο 100% τις προτάσεις που αναφέρονται στην «εργαλειοθήκη» του ΟΟΣΑ για ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας.

Σημειώνουμε ότι η ελληνική πλευρά δεν κατάφερε να πάρει τη δήλωση προόδου για τις διαπραγματεύσεις, κάτι το οποίο το κυβερνητικό επιτελείο είχε σηκώσει ιδιαίτερα ψηλά ως ένα θετικό σημάδι τις προηγούμενες μέρες.

Αμέσως μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup άρχισε η Διακυβερνητική Διάσκεψη στην οποία οι 28 υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ θα προσπαθήσουν να επιτύχουν μία μία προσωρινή συμφωνία για το μελλοντικό Ενιαίο Μηχανισμό Εξυγίανσης των τραπεζών (SRM).

Τη σκυτάλη θα πάρει την Τρίτη το Ecofin που θα συνεδριάσει για το ίδιο θέμα.

Tο Eurogroup ενέκρινε επίσης την εκταμίευση της δόσης των 150 εκατ. ευρώ προς την Κύπρο μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης από την τρόικα. Τα χρήματα αναμένεται να εκταμιευτούν από τον ESM στις αρχές Απριλίου.

Το Eurogroup σχολίασε ευμενώς την πιστή εκτέλεση του προϋπολογισμού στην Κύπρο, γεγονός που μαζί με την μικρότερη της αναμενόμενης ύφεσης, συνέβαλε -όπως σημειώνεται-  στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων με «αξιόλογο περιθώριο».

Παρ” όλα αυτά, το Eurogroup σημειώνει ότι οι προκλήσεις παραμένουν και η δημοσιονομική πειθαρχία παραμένει αναγκαία, ενώ οι προσπάθειες προς την κατεύθυνση της βιώσιμης ανάπτυξης πρέπει να ενταθούν.

By