Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024

Διχασμένη η Ευρώπη για τις τράπεζες

Προβληματισμός στις Βρυξέλλες για τον τρόπο αντιμετώπισης των προβληματικών τραπεζών

Citizen Europe

Μπερδεμένα είναι τα μηνύματα που έρχονται από τις Βρυξέλλες, τη στιγμή που οι υπουργοί Οικονομικών της Ε.Ε. προσπαθούν να καταλήξουν σε συμφωνία για τον τρόπο αντιμετώπισης των προβληματικών τραπεζών, σε μία ευρύτερη προσπάθεια να προστατεύσουν την περιοχή από μία νέα οικονομική κρίση.

Σύμφωνα με τον Νίκολας Σπίρο, διευθύνοντα σύμβουλο της Spiro Sovereign Strategy, υπάρχουν πολλά προβλήματα στις συνομιλίες, ακόμη και στη διαδικασία του bail-in. Όπως τονίζει, ενώ η μετάβαση σε ένα καθεστώς bail-in για τις ευάλωτες τράπεζες είναι αναγκαία – και θα έπρεπε να έχει συμβεί εδώ και πολύ καιρό – είναι πολύ ασαφές εάν οι αγορές είναι έτοιμες γι” αυτό, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για τις ευάλωτες ισπανικές και ιταλικές τράπεζες.

Ο Κάρστεν Μπρζέσκι, ανώτερος οικονομολόγος της ING, εκτιμά από την πλευρά του ότι η «βέλτιστη λύση» είναι απίθανο να επιτευχθεί. «Τα μηνύματα που βγαίνουν από τη συνάντηση είναι ακόμα δύσκολο να τα αναλύσει κανείς. Ωστόσο, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, οδηγούμαστε σε μία δεύτερη λύση», σημειώνει.

Ο Σπίρο συμφωνεί, προσθέτοντας ότι όποια συμφωνία και αν προκύψει θα είναι στα πλαίσια της κλασσικής τακτικής της Ε.Ε. και δεν θα οδηγήσει σε αμοιβαιοποίηση των κινδύνων, θολώνοντας έτσι τη λογική πίσω από μία σωστή τραπεζική ένωση.

Η συμφωνία, τόσο για την αρχή εξυγίανσης των τραπεζών, όσο και για το ταμείο διάσωσης, είναι απίθανη, σύμφωνα με τον Μπρζέσκι, οποίος επισημαίνει ότι οι υπουργοί πιθανό να συμφωνήσουν σε ένα μείγμα εθνικών και ευρωπαϊκών και ευθυνών.

«Αντί για μια σαφή συμφωνία η οποία μεταφέρει την εθνική ευθύνη σε επίπεδο Ευρωζώνης, θα είναι μια σταδιακή διαδικασία κατά την οποία οι εθνικές κυβερνήσεις θα εξακολουθούν να έχουν τον τελευταίο λόγο», δηλώνει. Είναι πιθανό λοιπόν, προσθέτει ο Μπρζέσκι, να έχουμε μία νέα συνεδρίαση Ecofin στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, όπου θα αποφασιστούν οι τελικές λεπτομέρειες της τραπεζικής ένωσης.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By