Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Διώχνουν τον ισχυρό άντρα της Siemens

Μετρά ώρες στο πηδάλιο της γερμανικής πολυεθνικής Siemens ο διευθύνων σύμβουλός

Καθήκοντα αναλαμβάνει ο μέχρι σήμερα οικονομικός διευθυντής Τζόε Κέζερ

Υπό διωγμό βρίσκεται ο διευθύνων σύμβουλος της Siemens Πέτερ Λέσερ, λόγω της καθίζησης των κερδών της επιχειρήσεις. Νέος ισχυρός άνδρας ο μέχρι σήμερα οικονομικός διευθυντής Τζόε Κέζερ.

Μετρά ώρες στο πηδάλιο της γερμανικής πολυεθνικής Siemens ο διευθύνων σύμβουλός της Πέτερ Λέσερ. Δυο μήνες πριν τις βουλευτικές εκλογές στη Γερμανία το εποπτικό συμβούλιο της εταιρίας αποφάσισε να απομακρύνει τον Λέσερ από τα καθήκοντά του και να αναθέσει την τύχη του κολοσσού στον μέχρι σήμερα οικονομικό διευθυντή της Τζόε Κέζερ.

Σύμφωνα με τη DW, η επόμενη συνεδρίαση του συμβουλίου έχει προγραμματιστεί για την Τετάρτη. Στην ημερήσια διάταξη είχαν μπει θέματα που αφορούν το μέλλον της εταιρίας, αλλά από χθες βράδυ έγινε σαφές ότι η συνεδρίαση της Τετάρτης θα έχει ιστορική σημασία. Ο Πέτερ Λέσερ φαίνεται ότι ανήκει στο παρελθόν μετά από έξι χρόνια στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου. Ο νέος ισχυρός άνδρας της Siemens λέγεται Τζόε Κέζερ, είναι γέννημα και θρέμμα της εταιρίας και αναμένεται να γίνει ο 15ος επικεφαλής της στα 166 χρόνια «ζωής» της.

Ο Κέζερ βρισκόταν μέχρι τώρα πάντα στη σκιά, μέχρι το 2006 του πρώην διευθύνοντος συμβούλου Κλάους Κλάινφελντ και μέχρι σήμερα του Πέτερ Λέσερ. Εδώ και μήνες ο Κέζερ προσπαθούσε να περάσει το μήνυμα στον προϊστάμενό του ότι δεν φτάνει η πολιτική λιτότητας για να πάει μπροστά η εταιρία, αλλά ότι χρειάζεται να δώσει κατευθύνσεις και να εξηγήσει στο προσωπικό πού βρίσκονται οι μελλοντικές αγορές για την ανάπτυξη της εταιρίας.  Είναι χαρακτηριστικό ότι στον Λέσερ χρεώνεται η καθίζηση των κερδών και η πτώση της μετοχής της εταιρίας.

Καθήκοντα αναλαμβάνει ο μέχρι σήμερα οικονομικός διευθυντής Τζόε Κέζερ

Ο Λέσερ κατάφερε ωστόσο να οδηγήσει τη Siemens με επιτυχία μακριά από το σκάνδαλο των μαύρων ταμείων που έθεσε τον κολοσσό σε μεγάλη δοκιμασία. Αλλά σε αυτά καθαυτά τα καθήκοντα του έκανε ατυχείς επιλογές όπως η εξαγορά της αμερικανικής εταιρίας Dade Behring με προϊόντα ιατρικής τεχνολογίας ή της ισραηλινής εταιρίας ηλιακής ενέργειας Solel. Αλλά και σε ατμοσφαιρικό επίπεδο ο Λέσερ είχε ανυπέρβλητες δυσκολίες. Δεν μπόρεσε να ενσωματωθεί με το προσωπικό και μάλιστα όταν πρόσφατα έγιναν τα εγκαίνια των νέων κεντρικών γραφείων της Siemens, στην εορταστική τελετή ήταν και πάλι ο Κέζερ αυτός που οι δημοσιογράφοι περικύκλωσαν και έπνιξαν στις ερωτήσεις.

Σύμφωνα με την Süddeustsche Zeitung ο Πέτερ Λέσερ αντιδρά στην απόλυσή του και θέτει ως όρο για την αποχώρησή του την απομάκρυνση και του επικεφαλής του εποπτικού συμβουλίου Γκέρχαρντ Γκρόμε, τον οποίο και κατηγορεί ότι υποκίνησε την απόλυσή του. Ωστόσο, μέλη του εποπτικού συμβουλίου δεν δίνουν στον νυν διευθύνοντα σύμβουλο πολλές πιθανότητες παραμονής στο πόστο του.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By