Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024

ΔΝΤ: Δεν έχουμε σενάριο για Grexit

Στα 3,5 δισ. ευρώ η εκταμίευση της επόμενης δόσης από το Ταμείο

rice

«Δεν έχουμε κανένα σχέδιο για έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη» ανέφερε την Πέμπτη ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Τζέρι Ράις, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου.

Ο κ. Ράις επανέλαβε πως το Ταμείο θα συνεδριάσει για την πορεία του δημοσιονομικού προγράμματος στις 30 Μαΐου, ενώ σημείωσε επίσης πως η εκταμίευση της επόμενης δόσης για τη χώρα μας θα είναι ύψους 3,5 δισ. ευρώ.

Τον Ιούλιο η τρόικα στην Αθήνα

Δήλωσε ακόμα πως η επόμενη αποστολή του ΔΝΤ θα έρθει στην Ελλάδα τον Ιούλιο.  «Η αποστολή αναμένεται να πραγματοποιήσει σύντομη επίσκεψη στην Αθήνα στις αρχές Ιουλίου» δήλωσε ο κ. Ράις για την επόμενη επίσκεψη της τρόικας.

Τα προαπαιτούμενα για τη δόση του 1 δισ. ευρώ

Πάντως από την πλευρά του υπουργείου Οικονομικών αρμόδιες πηγές ανέφεραν ότι αναμένονται μόνον τεχνικά κλιμάκια τα οποία θα ελέγξουν τα 12 προαπαιτούμενα των δύο υπό-δόσεων ύψους 1 δισ. ευρω η καθεμία οι οποίες αναμένεται να εγκριθούν το καλοκαίρι.

Το «σχέδιο Ζ»

Ερωτηθείς για το εάν το Ταμείο συμμετείχε σε συναντήσεις που να σχετίζονται με το «σχέδιο Ζ» αρνήθηκε να σχολιάσει. Ο ίδιος ξεκαθάρισε πως εξ ορισμού δουλειά του ΔΝΤ είναι να καταρτίζει σενάρια, για να αντιμετωπίζει κρίσεις και να παρέχει τις καλύτερες δυνατές συμβουλές στα μέλη του.

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ ρωτήθηκε ειδικά για το εάν το ΔΝΤ είχε καταρτίσει κάποιο σχέδιο για το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, ωστόσο απάντησε πως ο ίδιος δεν γνωρίζει κάτι τέτοιο.

«Δεν ξέρω κανένα τέτοιο σχέδιο» είπε δύο συνεχόμενες φορές στους δημοσιογράφους.

By