Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Πιέζει το ΔΝΤ για νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους

Δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel  για το ελληνικό χρέος – Αντίθετο το Βερολίνο σε νέα μείωση

ΣόιμπλεΤο ΔΝΤ εντείνει τις πιέσεις προς τα κράτη της ευρωζώνης να προχωρήσουν σε ένα νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, εντός του τρέχοντος έτους, αλλά αυτό προσκρούει στην άρνηση της Γερμανίας.

Όπως αναφέρει το περιοδικό Der Spiegel,  θα υπάρξει μία κλιμάκωση της διαμάχης μεταξύ ΔΝΤ, ΕΚΤ και Κομισιόν που υποστηρίζει ότι το IMF εντείνει τις πιέσεις προς τα κράτη της ευρωζώνης να προχωρήσουν σε ένα νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, εντός του τρέχοντος έτους.

Το περιοδικό επικαλείται ειδικούς του ΔΝΤ που υποστηρίζουν πως δεν είναι δυνατό να καλυφθεί το 2014 το χρηματοδοτικό κενό των 4,6 δισ. ευρώ. Η απαίτηση αυτή του ΔΝΤ, το φέρει σε ευθεία σύγκρουση με τη Γερμανία, που είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη οικονομική συμβολή στα πακέτα βοήθειας.

Στο δημοσίευμα υπενθυμίζεται ότι το ΔΝΤ δεν επιτρέπεται να συμμετάσχει στο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας, εάν δεν έχει διασφαλιστεί η χρηματοδότηση της χώρας για τους επόμενους 12 μήνες. Για τον λόγο αυτόν θα πρέπει το γερμανικό κοινοβούλιο να αποφασίσει μέχρι τον ερχόμενο Δεκέμβριο εάν θα προχωρήσει σε περαιτέρω άφεση του επίσημου ελληνικού χρέους.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την οικονομική εφημερίδα Handelsblatt, o γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μιλώντας πρόσφατα στην Επιτροπή Προϋπολογισμού του γερμανικού κοινοβουλίου, έχει απορρίψει το ενδεχόμενο ενός νέου «κουρέματος» του ελληνικού χρέους.

Το γερμανικό «όχι» σε νέα μείωση του ελληνικού χρέους αποδίδεται στο γεγονός ότι ένα τέτοιο βήμα δεν θα έπληττε τώρα τους ιδιώτες πιστωτές, τράπεζες και ασφαλιστικά ταμεία, όπως στην περίπτωση του PSI, αλλά τα ίδια τα κράτη της ευρωζώνης.

Σε περίπτωση «κουρέματος» του ελληνικού χρέους προς τα κράτη-δανειστές, η γερμανική κυβέρνηση θα πρέπει να διακόψει τη χορήγηση βοήθειας προς την Ελλάδα, καθώς «ο γερμανός υπουργός Οικονομικών μπορεί να εγκρίνει πιστώσεις μόνο εφόσον έχει διασφαλιστεί αξιόπιστα η επιστροφή των χρημάτων», δήλωσε στην Handelsblatt εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)
By