Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024

ΔΝΤ κατά Γερμανίας

Τί λέει στην ετήσια έκθεσή του

DNTΤο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προτρέπει τη Γερμανία να σταματήσει να κωλυσιεργεί στη λήψη μέτρων κατά της κρίσης της ευρωζώνης, αντικρούοντας παράλληλα τους ισχυρισμούς του Βερολίνου ότι η λιτότητα αποδίδει και ότι η Ευρώπη βρίσκεται σε ασφαλή δρόμο ανάκαμψης.

Η αντιπαράθεση αυτή με το ΔΝΤ, ενδέχεται να επηρεάσει τη στάση της Γερμανίας απέναντι στην ευρωζώνη μετά το πέρας των γερμανικών εκλογών τον επόμενο μήνα.

Σύμφωνα με το ΔΝΤ, το τεράστιο πλεόνασμα στο εμπορικό ισοζύγιο της χώρας πρέπει να μειωθεί στο μισό προκειμένου να αμβλυνθούν οι ανισότητες μεταξύ ευρωπαϊκού Βορρά και Νότου, προειδοποιώντας ότι οι δημοσιονομικές υπερβολές μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο την ανάκαμψη.

«Η δημοσιονομική υπεραπόδοση πρέπει να αποφευχθεί» αναφέρει το ΔΝΤ στην ετήσια έκθεσή του για τη Γερμανία. «Σε περίπτωση που οι προοπτικές ανάπτυξης περιοριστούν και υπάρξει αδυναμία στην αγορά εργασίας, τότε θα χρειαστούν προληπτικές δημοσιονομικές πολιτικές. Μπορεί να απαιτηθεί ένα μεγάλο σοκ, προκειμένου να ενισχυθεί η εγχώρια δραστηριότητα και η απασχόληση» σημειώνει το ΔΝΤ σχολιάζοντας τον προϋπολογισμό της Γερμανίας.

Σύμφωνα με την έκθεση, η Γερμανία είναι οριακά πάνω από το επίπεδο της ύφεσης, με ανάπτυξη στο 0,3% φέτος, την οποία θα ακολουθήσει μακρά περίοδος στασιμότητας, στα πρότυπα της Ιαπωνίας. Η ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας δεν θα ξεπεράσει το 1,3% έως το 2018, μένοντας έτσι πολύ πιο πίσω από τις ΗΠΑ.

Παρότι η γλώσσα που χρησιμοποιεί το ΔΝΤ στην έκθεσή του είναι ευγενική, υποκρύπτει μια πικρή αντιπαράθεση με την Γερμανία αναφορικά με τη φύση των δυσκολιών που αντιμετωπίζει η Νομισματική Ένωση και σχετικά με το κατά πόσο η λιτότητα και οι μεταρρυθμίσεις έχουν πραγματικά εξαφανίσει τα εμπόδια στο δρόμο προς τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Το ΔΝΤ τονίζει ότι η ευρωζώνη παραμένει ευάλωτη και καλεί τη Γερμανία να ενισχύσει τις ευρωπαϊκές τράπεζες και το δίχτυ ασφαλείας, προειδοποιώντας ότι ανησυχίες για τις τράπεζες μπορεί να πυροδοτήσουν ένα νέο γύρο μετάδοσης της κρίσης.

«Η καθυστέρηση στο καθορισμό ενός καθαρού οδικού χάρτη, που θα συμπεριλαμβάνει μια κεντρική Αρχή και κοινούς μηχανισμούς εξασφάλισης των καταθέσεων, θα διατηρήσει ένα μη ικανοποιητικό status quo και αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο μιας νέας αποσταθεροποίησης της εμπιστοσύνης» υπογραμμίζει το ΔΝΤ.

Ωστόσο, το Βερολίνο από την πλευρά του επιμένει ότι μέτρα πειθαρχίας όπως το δημοσιονομικό σύμφωνο και οι δρακόντειες περικοπές δαπανών στην περιφέρεια της ευρωζώνης θα λύσουν τα πρόβλημα.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By