Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Αυστηρή εφαρμογή του μνημονίου ζητά το ΔΝΤ από την Κύπρο

Κανένα περιθώριο διολίσθησης διαμηνύει στη Λευκωσία η Κριστίν Λαγκάρντ και προειδοποιεί πως θα χρειαστούν και νέα μέτρα τα επόμενα χρόνια.

lagardeΤο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ενέκρινε το 1 δισ. για την διάσωση της Κυπριακής Δημοκρατίας, πλην όμως με αυστηρές προειδοποιήσεις από τη διευθύντρια του Κριστίν Λαγκάρντ.

Σε γραπτή δήλωσή της αναφέρει ότι το τριετές πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM) και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου θα βοηθήσει την Κύπρο να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της αποκατάστασης της αξιοπιστίας του τραπεζικού τομέα και της μείωσης των δημοσιονομικών ελλειμμάτων και του χρέους σε ανεκτά επίπεδα. Η διευθύντρια του ΔΝΤ σημειώνει ότι η κυπριακή οικονομία έχει υποστεί κρίση εμπιστοσύνης, η οποία συνδέεται με τις αδυναμίες στον υπερμεγέθη τραπεζικό της τομέα και μεγάλες εξωτερικές και εσωτερικές ανισορροπίες.

Παράλληλα παραδέχεται πως οι κυπριακές αρχές έλαβαν γενναία μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης, συμπεριλαμβανομένης της εκκαθάρισης και αναδιάρθρωσης των δύο μεγαλύτερων τραπεζών, χωρίς κανένα δημοσιονομικό κόστος, προστατεύοντας παράλληλα τους ασφαλισμένους καταθέτες. Η Κριστίν Λαγκάρντ απονείμει και τα εύσημα για την υλοποίηση των  φιλόδοξων μέτρων  δημοσιονομικής σταθεροποίησης.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ επισημαίνει, ότι οι προκλήσεις είναι σημαντικές, συμπεριλαμβανομένης της αποκατάστασης της αξιοπιστίας του τραπεζικού τομέα και της μείωσης των δημοσιονομικών ελλειμμάτων και του χρέους. Ενώ για το δανειακό πρόγραμμα της Κύπρου, σημειώνει πως αποσκοπεί στην επίτευξη χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και βιωσιμότητας του χρέους, για την αποκατάσταση της ανάπτυξης. Τονίζει πως η προσήλωση των αρχών στη χρήση εσωτερικών χρηματοδοτικών πόρων, μαζί με την υποστήριξη των ευρωπαίων εταίρων, συμβάλλει στο να διασφαλιστεί ότι το πρόγραμμα χρηματοδοτείται πλήρως.

Η Λαγκάρντ καλεί τις  κυπριακές αρχές να ολοκληρώσουν τη διαδικασία της τραπεζικής ανακεφαλαιοποίησης, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης δημόσιων πόρων για αξιόχρεα ιδρύματα, όπου είναι απαραίτητο. Υποστηρίζει ότι το πακέτο δημοσιονομικής εξυγίανσης εξισορροπεί προβληματισμούς κυκλικούς και βιωσιμότητας και θα πρέπει να συμπληρώνεται από διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση διαδικασιών προϋπολογισμού και διαχείρισης εσόδων, ενώ θα γίνεται καλύτερη στόχευση προγραμμάτων προνοίας για την προστασία των ευάλωτων ομάδων.

Μάλιστα η διευθύντρια του ΔΝΤ προειδοποιεί  πως επιπρόσθετα φορολογικά μέτρα, κοντά στο 5% του ΑΕΠ, θα είναι αναγκαία στα επόμενα έτη για να τεθεί το χρέος σε συνεχή πτωτική πορεία, ενώ εκτιμά ότι οι μακροοικονομικές προοπτικές του προγράμματος υπόκεινται σε «υψηλή αβεβαιότητα» και οι κίνδυνοι του προγράμματος είναι σημαντικοί.

By