Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

ΔΝΤ: «H απόφαση της κυπριακής Βουλής δεν συμβαδίζει με το μνημόνιο»

Το νομοσχέδιο για τις εκποιήσεις «δεν είναι συμβατό» με τη δανειακή συμφωνία

DNT

Έμφαση στα «προβληματικά δάνεια» έδωσε σήμερα ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Γουίλιαμ Μάρεϊ, απαντώντας σε ερώτηση για το κυπριακό οικονομικό πρόγραμμα, στη διάρκεια καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου, στα γραφεία του Ταμείου στην αμερικανική πρωτεύουσα, τονίζοντας, επιπλέον, ότι η πρόσφατη απόφαση της κυπριακής Βουλής «δεν είναι συμβατή» με το συμφωνημένο μνημόνιο.

Απαντώντας σε ερώτηση για την Κύπρο, ο κ. Μάρεϊ σημείωσε ότι το νομοσχέδιο για τις εκποιήσεις, που ενέκρινε η κυπριακή Βουλή, «δεν είναι συμβατό» με τη δανειακή συμφωνία και ότι ακόμα δεν έχει οριστεί συγκεκριμένη ημερομηνία για τη συζήτηση του κυπριακού προγράμματος στο Δ.Σ του ΔΝΤ. Αρχικά, είχε γνωστοποιηθεί ότι το Δ.Σ του Ταμείου θα συζητούσε για την Κύπρο στη συνεδρίασή του στις 26 Σεπτεμβρίου, με την προοπτική έγκρισης της επόμενης δόσης του ΔΝΤ.

Ο κ. Μάρεϊ τόνισε ότι κλιμάκιο της τρόικας είχε ολοκληρώσει τον Ιούλιο την αποστολή του στη Λευκωσία, στο πλαίσιο της πέμπτης αξιολόγησης του κυπριακού προγράμματος, συμπληρώνοντας ότι η τρόικα «ενθάρρυνε τις κυπριακές Αρχές να εγκρίνουν νομοθετικό πακέτο για τις εκποιήσεις, το οποίο θα διασφαλίζει ότι η διαδικασία τους θα είναι αποτελεσματική και θα παρέχει τα κατάλληλα και ισοζυγισμένα κίνητρα για τη διευθέτηση των προβληματικών δανείων».

Τέλος, ανέφερε ότι το ΔΝΤ αναμένει να ενημερωθεί από τις κυπριακές Αρχές για τα σχέδιά τους πώς θα προχωρήσει το πρόγραμμα.

By