Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Δοκιμασία αντοχής για την κυβέρνηση

Το πολυνομοσχέδιο εφαρμογής των μέτρων που συμφωνήθηκαν μεταξύ κυβέρνησης-τρόικας δοκιμάζει τις αντοχές της κυβερνητικής πλειοψηφίας.

vouliΣε κρας-τεστ συνοχής της κυβέρνησης αναδεικνύονται τα 108 άρθρα του πολυνομοσχεδίου, με γαλάζιους και πράσινους βουλευτές να έχουν εκφράσει ευθέως τη διαφωνία τους στην κατάργηση της δημοτικής αστυνομίας, δημάρχους της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ να έχουν «βγει στα κάγκελα» και την ισχυρή συνδικαλιστικά ΠΟΕ-ΟΤΑ να απειλεί με απεργιακό πόλεμο.

Την ίδια ώρα το «κούρεμα» της δόσης κατά 1,3 δισ. ευρώ λόγω γερμανικών εκλογών φέρνει σε ακόμη πιο δύσκολη πολιτικά θέση την κυβέρνηση, καθώς προκειμένου να εκταμιευθεί το τρίτο μέρος της δόσης τον Οκτώβριο θα πρέπει να έχουν εφαρμοστεί όλα τα προαπαιτούμενα, γεγονός που προμηνύει ένα «καυτό» πολιτικά καλοκαίρι.

Το πολυνομοσχέδιο κατατέθηκε τελικά με 108 άρθρα και όχι με τη μορφή ενός ενιαίου άρθρου, γεγονός που εγκυμονεί τον κίνδυνο διαφοροποιήσεων βουλευτών, αν και το Μέγαρο Μαξίμου προειδοποιεί ότι τυχόν καταψήφιση έστω και ενός άρθρου σημαίνει ότι δεν θα εκταμιευθεί η δόση των 4 δισ. ευρώ του Ιουλίου.  Σε δύσκολη πολιτικά θέση και το ΠΑΣΟΚ, για το οποίο η τοπική αυτοδιοίκηση είναι ένα από τα τελευταία πολιτικά πεδία στα οποία διατηρεί δυνάμεις. Η Ιπποκράτους όπως και το Μαξίμου και το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης επιρρίπτουν ευθύνες στον πρώην υπουργό Αντώνη Μανιτάκη, τον οποίο κατηγορούν ότι κωλυσιεργούσε με αποτέλεσμα να χρειαστεί η λήψη οριζόντιων μέτρων.

Το πολυνομοσχέδιο  πρέπει να έχει ψηφιστεί μέχρι τις 19 Ιουλίου και ήδη η κατάργηση των σχολικών φυλάκων άμεσα και της δημοτικής αστυνομίας από το Σεπτέμβριο έχουν προκαλέσει αντιδράσεις. Δύο βουλευτές της Ν.Δ, οι Νικήτας Κακλαμάνης και Μιχάλης Ταμήλος, έχουν δηλώσει δημόσια ότι θα καταψηφίσουν τη διάταξη για τη δημοτική αστυνομία, με την οποία έχουν εκφράσει επίσης τη διαφωνία τους η Φωτεινή Πιπιλή της Ν.Δ και ο Γιώργος Ντόλιος του ΠΑΣΟΚ. Οι διαφωνίες για τις δύο συγκεκριμένες διατάξεις προέρχονται κυρίως από βουλευτές που «κατάγονται» πολιτικά από την τοπική αυτοδιοίκηση ή έχουν φιλοδοξίες να επιστρέψουν σε αυτή (όπως ο κ.Κακλαμάνης) , ενώ αντιπαράθεση αναμένεται να προκαλέσουν και τα άρθρα για τον κατώτατο μισθό και τους συμβασιούχους του δημοσίου.

Διαβάστε όλο το πολυνομοσχέδιο εδώ

(Visited 1 times, 1 visits today)
By