Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

«Δουβλίνο 3» για τις ευρωπαϊκές τράπεζες;

Στην Ιρλανδία θα βρεθούν οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών για να συζητήσουν το μέλλον της οικονομίας στην Ευρωζώνη.

EU
EU

Ημέρες κρίσιμων αποφάσεων είναι οι επόμενες για την ευρωπαϊκή οικονομία, καθώς σήμερα και αύριο διεξάγονται Eurogroup και Ecofin στο Δουβλίνο, χωρίς ωστόσο να αναμένονται καθοριστικές αποφάσεις.

Οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών θα συζητήσουν τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στον τραπεζικό τομέα, με βασικότερη παράμετρο να είναι η απόφαση για συμμετοχή των μεγαλοκαταθετών στις διασώσεις τραπεζών, όπως έγινε στην Κύπρο. Ωστόσο, οι ηγέτες της Ε.Ε. δηλώνουν τη μοναδικότητα της λύσης για την Κύπρο.

«Δεν έχει ακόμη βρεθεί λύση για το πώς οι τράπεζες θα εκκαθαρίζονται χωρίς να επιβαρύνεται ο φορολογούμενος» δήλωσε χαρακτηριστικά το στέλεχος της ΕΚΤ Γιοργκ Άσμουσεν, συμπληρώνοντας: «Πρέπει να βρεθούν για το μέλλον λύσεις και να δημιουργηθούν κανόνες, οι οποίοι θα είναι σε όλους τους επενδυτές εκ των προτέρων γνωστοί. Η Κύπρος ήταν μία ειδική περίπτωση, αν λάβει κανείς υπόψη τις ιδιαίτερες δομές του εκεί τραπεζικού συστήματος».

Από την πλευρά της η διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, υποστήριξε από την πρώτη στιγμή ότι το κούρεμα των καταθέσεων πρέπει να εφαρμοστεί σε κάθε χώρα που το τραπεζικό της σύστημα καταγράφει παθογένειες.

Στην ατζέντα των υπουργών Οικονομικών θα βρεθεί το θέμα της συμφωνίας διάσωσης της κυπριακής οικονομίας, με το συνολικό ποσό να εκτινάσσεται στα 23 δισ. ευρώ, ενώ θα συζητηθούν οι παρατάσεις του προγράμματος σε Ιρλανδία και Πορτογαλία.

 

 

By