Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024

Δουλική συμπεριφορά η απονομή του Νομπέλ Ειρήνης στον Ομπάμα

Ο Μπαράκ Ομπάμα στο δείπνο των ανταποκριτών του Λευκού Οίκου στις αρχές Μαΐου αυτοσαρκάστηκε για το θέμα, λέγοντας: «Για να πούμε την αλήθεια, τα δίνουν πια (σ.σ. τα Νομπέλ Ειρήνης) σε όποιον νά “ναι, οπότε ναι»

obama

H Noρβηγία..» γλείφει» τον Ομπάμα. Κάπως έτσι ούτε λίγο ούτε πολύ αντέδρασε ο πρώην προσωπάρχης του Λευκού Οίκου αμέσως μετά την απονομή του Νομπέλ Ειρήνης στον πρόεδρο των ΗΠΑ το 2009. Όπως αποκάλυψε ο νορβηγός διπλωμάτης  Μόρτεν Βέτλαντ, εκπρόσωπος της Νορβηγίας στον ΟΗΕ την περίοδο 2008 – 2012,  ο πρώην πρεσβευτής της Νορβηγίας στις Ηνωμένες Πολιτείες προπηλακίστηκε από τον προσωπάρχη(νυν δήμαρχο Σικάγο) του αμερικανού προέδρου Ραμ Εμάνιουελ. «Η πιο δυσάρεστη μέρα μου στον ΟΗΕ, όσο ήμουν πρεσβευτής της Νορβηγίας, ήταν όταν ανακοινώθηκε το Νομπέλ του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα» είπε ο Μόρτεν Βέτλαντ. «Ο συνάδελφός μου στην Ουάσιγκτον δέχθηκε δριμεία επίπληξη από τον προσωπάρχη του Λευκού Οίκου. Διατυπώθηκε η λέξη «δουλικός»», σημειώνει σε άρθρο του στην εφημερίδα Dagens Naeringsliv.

Ο Μπαράκ Ομπάμα βραβεύθηκε με το Νομπέλ Ειρήνης «για τις εξαιρετικές του προσπάθειες υπέρ της ενίσχυσης της διπλωματίας και της διεθνούς συνεργασίας ανάμεσα στους λαούς». 

Η ανακοίνωση έγινε στις 9 Οκτωβρίου 2009, λιγότερο από έναν χρόνο αφότου ο Ομπάμα είχε αναλάβει την προεδρία των ΗΠΑ και τη στιγμή μάλιστα που η χώρα του συμμετείχε σε δύο πολεμικές επιχειρήσεις, στο Ιράκ και το Αφγανιστάν.

Ο Μπαράκ Ομπάμα στο δείπνο των ανταποκριτών του Λευκού Οίκου στις αρχές Μαΐου αυτοσαρκάστηκε για το θέμα, λέγοντας: «Για να πούμε την αλήθεια, τα δίνουν πια (σ.σ. τα Νομπέλ Ειρήνης) σε όποιον νά “ναι, οπότε ναι» .

Το κείμενο του Μόρτεν Βέτλαντ δημοσιεύθηκε στο πλαίσιο ανοικτής συζήτησης για την ανεξαρτησία και τη σύνθεση της επιτροπής του Νομπέλ.

 

By