Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Δραματική έκκληση για την ανεργία από τον Διεθνή Οργανισμό Εργασίας

Ο ILO εκτιμά ότι θα υπάρξει κλιμάκωση μέσα στην επόμενη πενταετία – 73,4 εκατομμύρια νέοι από όλο τον κόσμο βρίσκονται εκτός παραγωγικής διαδικασίας.

Flag_of_ILOΜε μελανά χρώματα περιγράφει την κατάσταση σε παγκόσμια κλίμακα ο Διεθνής Οργανισμός Εργασίας. Ο ILO κρούει τον  κώδωνα του κινδύνου  προειδοποιώντας ότι η ανεργία μεταξύ των νέων θα συνεχίσει να αυξάνεται μέσα στην επόμενη πενταετία, θέτοντας σε κίνδυνο μια ολόκληρη γενεά.

Το ποσοστό της ανεργίας μεταξύ των νέων, ηλικίας μεταξύ 15 έως 24 ετών, προβλέπεται να ανέλθει, από 12,4% πέρυσι, στο 12,8% έως το 2018. Στην έκθεση του Οργανισμού για τις διεθνείς τάσεις απασχόλησης για τους νέους, προβλέπει ότι περίπου 73,4 εκατ. νέοι ανά τον κόσμο, δηλαδή  ποσοστό 12,6%  θα βρεθούν φέτος εκτός αγοράς εργασίας, με το σύνολο των νέων ανέργων να έχει αυξηθεί κατά 3,5 εκατομμύρια στο χρονικό διάστημα από το 2007 έως το 2013.

Ο ILO προειδοποιεί ότι η εργασιακή κρίση μεταξύ των νέων είναι χειρότερη από ό,τι δείχνουν οι αριθμοί, καθώς αυξάνεται σε ανησυχητικά επίπεδα ο αριθμός των μακροχρόνια ανέργων, καθώς και οι προσωρινές και μερικής απασχόλησης θέσεις εργασίας. Οι νέοι έχουν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να βρεθούν εκτός αγοράς εργασίας σε σύγκριση με τους εργαζομένους μεγαλύτερης ηλικίας και πολλοί εγκαταλείπουν τις προσπάθειες για την αναζήτηση εργασίας.

Ο αριθμός των ανέργων νέων στις ανεπτυγμένες χώρες έχει αυξηθεί, από το 2008, σχεδόν κατά 25%. Το ποσοστό της ανεργίας ανήλθε στο 18,1% πέρυσι και δεν αναμένεται να υποχωρήσει κάτω από το 17% πριν από το 2016. Ο ILO επισημαίνει πως σε  Ελλάδα και Ισπανία, περισσότερο από το ήμισυ του οικονομικά ενεργού νέου πληθυσμού είναι άνεργοι. Η έλλειψη εμπιστοσύνης των νέων στα κοινωνικοοικονομικά και πολιτικά συστήματα ενδεχομένως να αποτελεί το σημαντικότερο αντίκτυπο της εργασιακής κρίσης, σημειώνει ο Οργανισμός, που κάνει ειδική αναφορά στις διαδηλώσεις κατά των μέτρων λιτότητας σε Ελλάδα και Ισπανία.

Το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας μεταξύ των νέων καταγράφεται στη Μέση Ανατολή με 28,3% και αναμένεται να αυξηθεί στο 30% έως το 2018. Στη Βόρεια Αφρική, το ποσοστό ανεργίας μεταξύ των νέων ανέρχεται στο 23,7%, πλήττοντας κυρίως τις γυναίκες σε Μέση Ανατολή και σε Αφρική. Στο αντίποδα σε διεθνές επίπεδο, τα χαμηλότερα ποσοστά ανεργίας μεταξύ των νέων εντοπίζονται σε Ανατολική Ασία μόλις 9,5% και Νότια Ασία με 9,3%.

Το ποσοστό ανεργίας μεταξύ των νέων συνεχίζει να αυξάνεται, ενώ η επιβράδυνση στους ρυθμούς ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας προοιωνίζεται παρατεταμένη εργασιακή κρίση σημειώνει ο οργανισμός . «Τα στοιχεία υπογραμμίζουν την ανάγκη για αναπτυξιακές πολιτικές, για βελτίωση των συστημάτων εκπαίδευσης και επιμόρφωσης, αλλά και στοχευμένες δράσεις για την ενίσχυση της απασχόλησης μεταξύ των νέων», τονίζει ο Χοσέ Μανουέλ Σαλαζάρ-Σιρινάκς, εκτελεστικός διευθυντής του ILO, υπεύθυνος για την απασχόληση.

By