Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Δυνατότητα για διορθώσεις στο Ε9 χωρίς πρόστιμο

Από την ερχόμενη εβδομάδα θα μπορούν να υποβληθούν αρχικές και τροποποιητικές δηλώσεις

akinita610_181213
Διορθώσεις στα στοιχεία των ακινήτων τους και υποβολή αρχικών δηλώσεων Ε9, από το 2010, χωρίς πρόστιμα, θα μπορούν να κάνουν οι φορολογούμενοι μέσω του taxisnet από την ερχόμενη εβδομάδα, οπότε και αναμένεται να ανοίξει η ειδική εφαρμογή στο υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με την Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων θα ανοίξει από την ερχόμενη εβδομάδα το taxisnet για την υποβολή αρχικών και τροποποιητικών δηλώσεων Ε9 και ΦΑΠ 2010, αρχικών δηλώσεων Ε9 και ΦΑΠ 2011-2012-2013, καθώς και αρχικών ή τροποποιητικών δηλώσεων για το 2014.

Τα πιο συνηθισμένα λάθη: αναγράφεται η λέξη «κενό» σε ξενοίκιαστα ακίνητα, δεν αναγράφεται ή αναγράφεται λάθος ο αριθμός παροχής ρεύματος, δεν έχει συμπληρωθεί ο κωδικός για ημιτελή ακίνητα, ίδιος ΑΜΚΑ για περισσότερα του ενός πρόσωπα, λάθος κωδικοί στο Ε1 από άτομα με αναπηρία άνω του 80%.

Επιπλέον, πάνω από μισό εκατομμύριο ιδιοκτήτες ακινήτων θα λάβουν email-προσκλητήριο διορθώσεων για μειωμένο φόρο.

Στα τέλη Ιουλίου όταν η ΓΓΔΕ έκανε εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ, διαπιστώθηκε ότι σε πολλές περιπτώσεις ήταν αδύνατη η εκκαθάριση, καθώς οι φορολογούμενοι δεν είχαν συμπληρώσει πχ τον όροφο, το ποσοστό ιδιοκτησίας ή το έτος γέννησης του επικαρπωτή.

Τότε είχε εκδοθεί μια απόφαση η οποία όριζε, μεταξύ άλλων, ότι αν δεν έχει συμπληρωθεί ο όροφος, αυτόματα η εκκαθάριση γινόταν με τον υψηλότερο συντελεστή ορόφου.

Επίσης, αν είχε συμπληρωθεί λάθος το ποσοστό συνιδιοκτησίας, η εκκαθάριση γινόταν με συντελεστή 100%.

By