Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Δωρεά 500 εκατ. δολ. από τον Μπιλ Γκέιτς για την καταπολέμηση των επιδημιών

Τόνισε πως ο ιός Έμπολα είναι μια «πρόσκληση για δράση»

Bill-Gates620

Περισσότερα από 500 εκατ. δολάρια θα προσφέρει ο Αμερικανός δισεκατομμυριούχος και φιλάνθρωπος Μπιλ Γκέιτς για την καταπολέμηση διαφόρων επιδημιών, μεταξύ των οποίων και η ελονοσία, στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Ο πρώην πρόεδρος της Microsoft, έκανε τη σχετική ανακοίνωση στο 63ο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Τροπικής Ιατρικής και Υγιεινής στη Νέα Ορλεάνη σημειώνοντας επίσης ότι ο ιός Έμπολα είναι μια «πρόσκληση για δράση».

Όπως είπε ο Μπιλ Γκέιτς το ίδρυμα που φέρει το όνομά του θα δαπανήσει περισσότερα 500 εκατομμύρια δολάρια «για να μειωθεί η εξάπλωση ασθενειών όπως η ελονοσία, η πνευμονία, η διάρροια και μια σειρά από παρασιτικές λοιμώξεις, που είναι οι κύριες αιτίες θανάτων και αναπηριών στις αναπτυσσόμενες χώρες». Ο Μπιλ Γκέιτς δήλωσε επίσης ότι εκτός από τη δέσμευση για τη σημαντική χρηματική δαπάνη, το ίδρυμα Γκέιτς έχει αυξήσει κατά 30% το ετήσιο ποσό χρηματοδότησης για την ελονοσία.

Για την επιδημία του αιμορραγικού πυρετού Έμπολα, ο οποίος έχει σκοτώσει περισσότερους από 4.900 ανθρώπους στη δυτική Αφρική από την αρχή του έτους, ο Γκέιτς είπε ότι είναι μια «κρίσιμη στιγμή στην ιστορία της παγκόσμιας υγείας» επισημαίνοντας «την ανάγκη για μεγαλύτερες προσπάθειες στην αντιμετώπιση των ανθεκτικών στα φάρμακα ασθενειών, όπως η ελονοσία και ο δάγκειος πυρετός». Σύμφωνα με τον Μπιλ Γκέιτς η εξάλειψη της ελονοσίας από τα μέσα αυτού του αιώνα είναι «ένας στόχος αναγκαίος όσο και εφικτός».

«Δεν μπορούμε να το κάνουμε με μικρά βήματα. Η ιστορία δείχνει ότι ο μόνος τρόπος για να σταματήσει η ελονοσία είναι να μπει ένα οριστικό τέλος» είπε. Αναφορικά με τη βοήθειά του στον αγώνα κατά της επιδημίας του ιού Έμπολα, το ίδρυμα Γκέιτς ανακοίνωσε από τον περασμένο Σεπτέμβριο τη δωρεά 50 εκατομμυρίων δολαρίων.

By