Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Πυρετός διαβουλεύσεων λόγω τρόικας

Με τους εκπροσώπους των δανειστών συναντάται αυτή την ώρα ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας

Του Νίκου Φιλιππίδη

Τελευταία ενημέρωση: 17.15

stournaras troika

Δύσκολες χαρακτηρίζουν τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, ενώ εκφράζουν την ελπίδα ότι ίσως η δόση των 8,1 δισ. ευρώ μπορεί να δοθεί εφάπαξ και όχι τμηματικά. Αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη η συνάντηση του Γιάννη Στουρνάρα με την τρόικα, ενώ στις 7:30 μ.μ. οι εκπρόσωποι των δανειστών θα συναντήσουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Νωρίτερα, συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα είχαν οι υπουργοί Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης, Υγείας Άδωνι Γεωργιάδης, Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης και Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, εν όψει των νέων διαπραγματεύσεων με την τρόικα.

Σχετικά με το έλλειμμα  του ΕΟΠΥΥ, κύκλοι του υπουργείου Υγείας ανέφεραν ότι είναι έτοιμο το σχέδιο περικοπών σε συμβάσεις με τα συμβεβλημένα διαγνωστικά κέντρα και τις κλινικές, ενω ειδικά διαχειριστικά κλιμάκια θα κληθούν να ελέγξουν το ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών που διατηρεί μέχρι τώρα ο Οργανισμός.

Η μείωση του προσωπικού στο δημόσιο τομέα βρίσκεται στο επίκεντρο των συζητήσεων, ενώ ο νέος υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης έχει προαναγγείλει ότι θα ζητήσει από την τρόικα παράταση χρόνου για την κινητικότητα των δημοσίων υπαλλήλων. Επίσης, έχει επισημάνει ότι η διαδικασία της κινητικότητας δεν έχει ποσοτικούς στόχους και θέτει το προσεχές εξάμηνο ως χρονικό όριο για την επίτευξη του στόχου, με δεδομένο ότι έχει ληφθεί η απόφαση για τις απολύσεις στην ΕΡΤ.

Στο ποσό της νέα βοήθειας περιλαμβάνονται οι δύο δόσεις από την Κομισιόν για το 2013 (4,1 δισ. ευρώ)  μέρος των κερδών της ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα (SMP’s) που έχουν ήδη εγκριθεί για εκταμίευση αλλά αυτό δεν έχει συμβεί ( 2,2 δις. ευρώ) και μία εκ των δύο δόσεων του ΔΝΤ ( 1,8 δις. ευρώ).

Η ελληνική πλευρά θα επιθυμούσε διακαώς  να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση μέχρι τα τέλη Ιουλίου, ώστε να προλάβει το κρίσιμο Αύγουστο, μετά τον οποίο το ΔΝΤ, επικαλούμενο το κενό χρηματοδότησης που έχει διαπιστώσει στο πρόγραμμα αναμένεται να σταματήσει την χρηματοδότηση του προγράμματος.  Ωστόσο, έως τότε, υπάρχει δύσκολος δρόμος, καθώς πολλά είναι τα αγκάθια, με σημαντικότερα το δημοσιονομικό κενό που προέρχεται κυρίως από τον εκτροχιασμό των οικονομικών μεγεθών του ΕΟΠΥΥ και των ασφαλιστικών ταμείων, το χαράτσι στα ακίνητα, τις απολύσεις στο δημόσιο, καθώς και νέες παρεμβάσεις στον ιδιωτικό τομέα.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By