Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Δύο άκρα… εξωτερικού και αντιμνημονιακή στροφή

 Η στρατηγική της Ν.Δ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ ενόψει ευρωεκλογών και ενδεχόμενων εθνικών εκλογών

nd syriza

Με τις εθνικές εκλογές να αποτελούν ορατό σενάριο και σε κάθε περίπτωση ζήτημα χρόνου, η Νέα Δημοκρατία χαράσσει ήδη τη στρατηγική με την οποία σχεδιάζει να αντιμετωπίσει στην πορεία προς την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες το ΣΥΡΙΖΑ. Οι βασικοί «εγκέφαλοι» του σχεδιασμού δε βρίσκονται πάντως στη Συγγρού, αλλά στο Μέγαρο Μαξίμου και επιμένουν καταρχήν στη θεωρία των δύο άκρων.

Εμπνευστής της περίφημης θεωρίας φέρεται ο σύμβουλος του πρωθυπουργού Χρύσανθος Λαζαρίδης, ο οποίος σήμερα επανήλθε καλώντας το ΣΥΡΙΖΑ να καταδικάσει τους μπαχαλάκηδες. Στο Μέγαρο Μαξίμου άλλωστε επικρατεί η άποψη ότι η πόλωση με το ΣΥΡΙΖΑ ωφελεί την κυβέρνηση -παρά τις διαφωνίες του καραμανλικού στρατοπέδου με την εμμονή στη θεωρία των δύο άκρων- και σε κάθε περίπτωση υιοθετεί τη λογική «πες, πες, κάτι θα μείνει», ελπίζοντας να τρομάξει τους «νοικοκυραίους».

Η θεωρία των δύο άκρων αποκτά πλέον και… ευρωπαϊκό αέρα, καθώς η Ν.Δ έχει ξεκινήσει εκστρατεία αποδόμησης της υποψηφιότητας του Αλέξη Τσίπρα για την προεδρία της Κομισιόν, προκειμένου να ανακόψει τη ροή αναποφάσιστων και δυσαρεστημένων ψηφοφόρων. Στο πλαίσιο αυτό προβάλλει ιδιαίτερα το γεγονός ότι στην Ευρωπαϊκή Αριστερά συμμετέχουν κόμματα μαρξιστικά, τροτσκιστικά και αντιευρωπαϊκά, προσπαθώντας να ακυρώσει το «ευρωπαϊκό προφίλ», που επιχειρεί να αποδώσει στην υποψηφιότητα Τσίπρα η Κουμουνδούρου.

Μετά τις δηλώσεις του γραμματέα της Ν.Δ Ανδρέα Παπαμιμίκου περί ακραίων συνιστωσών εσωτερικού και εξωτερικού, η εκπρόσωπος τύπου του κόμματος Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου σχολίασε χθες με περισσή ειρωνεία «δείξε μου το φίλο σου να σου πω ποιος είσαι». Η Συγγρού αναμένεται επίσης να αξιοποιήσει τις αιχμές του στελέχους της Αριστερής Πλατφόρμας Αντώνη Νταβανέλλου για την αποδοχή της πρότασης να είναι ο κ.Τσίπρας υποψήφιος.  «Δεν μπορεί η Αριστερά να ενδιαφέρεται για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που είναι σαν τα κεντρικά της Βέρμαχτ», είπε ο κ.Νταβανέλλος και η Συγγρού αναμένεται να το αξιοποιήσει στην επιχειρηματολογία περί «αντιευρωπαϊκού ΣΥΡΙΖΑ».

Ταυτόχρονα η ξαφνική… «αντιμνημονιακή στροφή» της κυβέρνησης, με την κήρυξη «αντάρτικου» απέναντι στην τρόικα, εκτιμάται σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη ότι θα φέρει σε δύσκολη θέση το ΣΥΡΙΖΑ.

«Η κυβέρνηση είναι ξεκάθαρο ότι δεν δέχεται νέα μέτρα. Ο ΣΥΡΙΖΑ το μόνο που έχει να πει είναι ότι δήθεν δεν διαπραγματευόμαστε στην πραγματικότητα, όταν έχει βγει ο ίδιος ο πρωθυπουργός μπροστά. Είναι εμφανής η αμηχανία της Κουμουνδούρου. Είναι όμως απαράδεκτο να αμφισβητεί το πρωτογενές πλεόνασμα, την ώρα που κορυφώνεται η κόντρα με την τρόικα και να δίνει επιχειρήματα σε όσους θέλουν να μας επιβάλλουν νέα μέτρα», έλεγε στο thepaper.gr κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)
By