Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

«Δύο μέρες μόνο» για την Ουκρανία

Ηρεμία επικρατεί στο Κίεβο, κυριαρχούν στην πρωτεύουσα οι διαδηλωτές

e1a55cf478dd8a074c0f6a70670024f3

Μέχρι την Τρίτη θα πρέπει να έχει σχηματιστεί κυβέρνηση στην Ουκρανία, όπως είπε ο πρόεδρος της Βουλής στα μέλη του Σώματος, ενώ ο εκτελών χρέη γενικού εισαγγελέα διέταξε την προσαγωγή του προκατόχου του και του πρώην υπουργού Εσόδων.

Όπως ανέφερε την Κυριακή ο πρόεδρος της ουκρανικής Βουλής Ολεξάντερ Τουρτσίνοφ, «είναι προτεραιότητα ο σχηματισμός νέου κυβερνητικού σχήματος» είπε μιλώντας στη συνεδρίαση της Βουλής το μεσημέρι της Κυριακής.

Παράλληλα, η Βουλή ενημερώθηκε για την απόφαση του Όλεχ Μαχνίτσκι, ο οποίος εκτελεί πλέον χρέη γενικού εισαγγελέα, να εκδώσει διαταγή για τη σύλληψη του τέως υπουργού Εσόδων Ολ.Κλιμένκο αλλά και του τέως γενικού εισαγγελέα Βίκτορ Ψόνκα. «Έχει ανοίξει έρευνα και ερευνητική-επιχειρησιακή ομάδα έχει αναλάβει να τεθούν σε κράτηση οι δύο και να οδηγηθούν σε δίκη» ανέφερε το γραφείο της γενικής εισαγγελίας, όπως μεταδίδει το Reuters.

Ενδεικτικό του αρνητικού κλίματος που έχει διαμορφωθεί για τον Βίκτορ Γιανουκόβιτς είναι ότι το ίδιο του κόμμα έβγαλε ανακοίνωση με την οποία τον κατηγορεί για την αιματοχυσία που επικράτησε στη χώρα.

Δεν ενδιαφέρεται για την πρωθυπουργία η Τιμοσένκο

Δεν ενδιαφέρεται για τη θέση του Πρωθυπουργού η Γιούλια Τιμοσένκο, ξεκαθάρισε η ηγέτιδα της ουκρανικής αντιπολίτευσης, απαντώντας ουσιαστικά στα όσα δήλωσαν νωρίτερα την Κυριακή στη Βουλή υποστηρικτές της, αναφέροντας πως είναι μία από τους τρεις που θα υποστήριζαν για τη θέση του επικεφαλής μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας.

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις για την Ουκρανία

Διαδήλωση κατά των φασιστών

Περίπου 2.000 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν την Κυριακή για να καταγγείλουν «τους φασίστες που έχουν καταλάβει την εξουσία στο Κίεβο» μετά το κάλεσμα φιλορωσικών κινημάτων, στη Σεβαστούπολη, στα νότια της Ουκρανίας, όπου διατηρεί τη ναυτική του βάση ο ρωσικός στόλος της Μαύρης Θάλασσας.

«Οι φασίστες έχουν καταλάβει την εξουσία στο Κίεβο!» φώναζε ένας εκφωνητής από ένα μεγάφωνο ενώ διέσχιζε με αυτοκίνητο την πόλη, μετέδωσε ένας δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων.

Περίπου 2.000 άνθρωποι διαδήλωσαν στην κεντρική πλατεία, μετά το κάλεσμα ενός πολιτικού κόμματος, του Ρωσικού Συνασπισμού (Russia Bloc), και άλλων φιλορωσικών οργανώσεων. Κάποιοι κρατούσαν και κουνούσαν ρωσικές σημαίες και άλλοι εκείνες του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας.

«Η νέα ηγεσία θέλει να στερήσει από τους Ρώσους τα δικαιώματά τους και την ιθαγένειά τους» προειδοποίησαν οι διοργανωτές της διαμαρτυρίας αναφερόμενοι στους ρωσόφωνους Ουκρανούς.

By