Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Δύσκολος στόχος η μείωση του ΦΠΑ

Οι μόνες χώρες σε όλη την Ευρώπη που έχουν χαμηλότερο συντελεστή είναι η Ελβετία και το Λιχτενστάιν με 8%, που δεν ανήκουν όμως στην ευρωζώνη

fosphotos.com. Philippos Messinis
fosphotos.com. Philippos Messinis

 

Ιδιαίτερα θερμή ήταν η υποδοχή από καταναλωτές και επιχειρηματίες της εξαγγελίας του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, για μείωση των φόρων και ειδικά του ΦΠΑ στο 12%.

Εάν η κυβέρνηση καταφέρει να περάσει από τις συμπληγάδες της τρόικας μια τέτοια πρόταση, θα δημιουργηθούν σίγουρα οι προϋποθέσεις τόσο για μείωση των τελικών τιμών στα προϊόντα και τις υπηρεσίες όσο και για αύξηση περιθωρίων κέρδους για τις επιχειρήσεις που έχουν γονατίσει μέσα στην κρίση.

Μια τέτοια απόφαση θα αποτελέσει πραγματική ώθηση για την ανάπτυξη της οικονομίας, καθώς θα φέρει και ρευστότητα και επενδύσεις και νέες επιχειρηματικές κινήσεις.

Όμως πόσο εύκολο είναι να καταφέρει η κυβέρνηση να πάρει το πράσινο φως από την τρόικα για μια ακόμα μείωση φόρου; Ιδίως αν αναλογιστεί κανείς ότι η προηγούμενη μείωση, ήταν αυτή του ΦΠΑ στην εστίαση στο 13% και δεν έφερε τα αναμενόμενα αποτελέσματα, ούτε στην αγορά ούτε στο Δημόσιο ταμείο.

Τα πράγματα όμως μοιάζουν ακόμα πιο δύσκολα καθώς οι μνήμες από την τελευταία επίσκεψη της τρόικας είναι νωπές.
Τότε οι κ. κ. Πόουλ Τόμσεν, Ματίας Μόρς και Κλάους Μαζούχ, είχαν ζητήσει από την κυβέρνηση να αυξήσει τους κατώτατους συντελεστές του ΦΠΑ που έχουν τα νησιά και ταυτόχρονα να θεσπιστεί ενιαίος συντελεστής ΦΠΑ σε όλη την Ελλάδα 19% ή 21%.

Η λογική των δανειστών τότε ήταν απλή. Το Δημόσιο ταμείο θέλει έσοδα, η φοροδοτική ικανότητα των Ελλήνων να πληρώσουν τους άμεσους φόρους, έχει σχεδόν εξαντληθεί, άρα αυξήστε τους έμμεσους για να μαζέψετε χρήμα.

Ακόμα όμως και αν υποθέσουμε ότι οι δανειστές κάθονται στο ίδιο τραπέζι με το οικονομικό επιτελείο και συζητούν το συγκεκριμένο αίτημα για ενιαίο συντελεστή 12% σε όλη τη χώρα, αφού πρώτα έχουν αποκλείσει οποιαδήποτε αύξηση του ΦΠΑ, πόσο εύκολο είναι να περάσει η πρόταση.

Το συγκεκριμένο αίτημα μοιάζει πολύ δύσκολο να υιοθετηθεί από την τρόικα διότι καμία χώρα μέλος της ευρωζώνης δεν έχει κεντρικό συντελεστή ΦΠΑ χαμηλότερο από 15% που είναι η Κύπρος. Οι υπόλοιπες χώρες του ευρωπαϊκού νότου έχουν πολύ υψηλότερους συντελεστές από το 12% που προτείνει ο κ. Σαμαράς. Για παράδειγμα η Ισπανία έχει 18%, η Μάλτα 18%, η Ιταλία 20% και η Πορτογαλία 23%.

Οι μόνες χώρες σε όλη την Ευρώπη που έχουν χαμηλότερο συντελεστή είναι η Ελβετία και το Λιχτενστάιν με 8%, που δεν ανήκουν όμως στην ευρωζώνη.

Συνεπώς η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να δώσει μάχη για να πείσει την τρόικα, να υιοθετήσει την πρόταση για μείωση συντελεστών, καθιστώντας έτσι την Ελλάδα τη χώρα με το χαμηλότερο ΦΠΑ στην Ευρωζώνη. Αυτό βέβαια σημαίνει ότι θα πρέπει να υπάρχουν ιδανικές δημοσιονομικές συνθήκες, αποτελέσματα στην πάταξη της φοροδιαφυγής και επίτευξη όλων των δημοσιονομικών στόχων που θέτει το μνημόνιο. Ο συνδυασμός μοιάζει μάλλον δύσκολος.

Αλέξανδρος Κλώσσας

(Visited 1 times, 1 visits today)
By