Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Δύσκολο έτος το 2013 προειδοποιεί ο Προβόπουλος

giorgos probopoulos trapeza ellados

Μήνυμα προς την κυβέρνηση απέστειλε ο Διοικητής της ΤτΕ να μην σταματήσουν οι μεταρρυθμίσεις.

ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΛΛΑΔΟΣΟι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας βελτιώνονται, δεν πρέπει να πάνε χαμένες οι θυσίες του ελληνικού λαού . Αυτό είναι το μήνυμα της έκθεσης του Γιώργου Προβόπουλου που παρουσιάστηκε στη γενική συνέλευση των μετόχων της Τράπεζας της Ελλάδας.

Ο κίνδυνος της κατάρρευσης αποφεύχθηκε, το ενδεχόμενο εξόδου από το ευρώ απομακρύνθηκε και η εμπιστοσύνη σταδιακά αποκαθίσταται. Αυτά υποστήριξε ο Γιώργος Προβόπουλος κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην 80η Ετήσια Γενική Συνέλευση των Μετόχων της Τράπεζας της Ελλάδoς.

Σημείωσε, ωστόσο ότι αυτές οι ενθαρρυντικές εξελίξεις «δεν αφήνουν όμως περιθώρια για εφησυχασμό». Μάλιστα, ανέφερε πως «τώρα που το τέρμα της διαδρομής γίνεται επιτέλους ορατό, οφείλουμε να εντείνουμε την προσπάθεια, να ταχύνουμε το βηματισμό για να καλύψουμε και το τελευταίο μέρος της απόστασης και να εξασφαλίσουμε ότι οι θυσίες των πολιτών δεν θα πάνε χαμένες και ότι, αντίθετα, μας περιμένει αυτή τη φορά ένα νέο καλύτερο μέλλον».

Το 2013 θα είναι μια δύσκολη χρονιά, κυρίως λόγω της συνεχιζόμενης ύφεσης και της υψηλής ανεργίας, κατά τον κ. Προβόπουλο, ωστόσο υπάρχει προσδοκία ότι η ύφεση θα περιορίζεται σταδιακά και ότι στη διάρκεια του 2014 θα αρχίσουν να καταγράφονται θετικοί ρυθμοί μεταβολής του ΑΕΠ.

Για να συμβεί, όμως, αυτό πρέπει να συνεχιστεί η εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής «χωρίς αποκλίσεις και καθυστερήσεις» κατά τον διοικητή της ΤτΕ, ενώ όπως δήλωσε «η προσήλωση στους στόχους και όπου είναι δυνατόν η υπέρβασή τους θα εξαλείψουν όσες αβεβαιότητες παραμένουν και θα ενδυναμώσουν τις θετικές προοπτικές, με πολύ ευνοϊκά αποτελέσματα στην κοινωνική συνοχή και την οικονομική ανάπτυξη της χώρας».

Ιδιαίτερη μνεία ο κ. Προβόπουλος έκανε στην ανάγκη περιορισμού της φοροδιαφυγής , που θα οδηγήσει και σε μείωση των φορολογικών βαρών των πολιτών, ενώ αναφέρθηκε και στο νέο αναπτυξιακό πρότυπο με έμφαση στην εξωστρέφεια που χρειάζεται η Ελλάδα και στην αναγκαιότητα για επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων ώστε να επιστρέψει η ελληνική οικονομία σε αναπτυξιακούς ρυθμούς και να αντιμετωπιστεί η ανεργία.

 

 

By