Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Δώρο από τη Μαδρίτη στο… cine Κεραμεικός

Ο Αλέξης Τσίπρας γύρισε με υποψηφιότητα για την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

tsiprasmadriti

Του Νίκου Ανδριόπουλου

Με την υποψηφιότητα για την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις αποσκευές του επιστρέφει από την πρωτεύουσα της Ισπανίας ο Αλέξης Τσίπρας. Το Συμβούλιο των Προέδρων της Ευρωπαϊκής Αριστεράς επιβεβαίωσε τις φήμες που είχε πυροδοτήσει η πρόταση της επικεφαλής της ευρωομάδας του κόμματος, Γκάμπι Τσίμερ το περασμένο καλοκαίρι, προτείνοντας για πρώτη φορά υποψήφιο από το Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς ενόψει των επερχόμενων ευρωεκλογών του Μαΐου του 2014.

Η σχετική επίσημη παρουσίαση της υποψηφιότητας θα γίνει στο 4ο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Αριστεράς στη Μαδρίτη το τριήμερο 13 – 15 Δεκεμβρίου.

Η είδηση όπως ήταν αναμενόμενο έφερε ευφορία στις τάξεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπου σημειώνουν ότι πρόκειται για πολύ σημαντική απόφαση που έρχεται ως επιστέγασμα των προσπαθειών που έχουν καταβάλει στο ΣΥΡΙΖΑ για να πείσουν ότι η οικονομική κρίση δεν αποτελεί ελληνική αποκλειστικότητα αλλά συνολικό ευρωπαϊκό πρόβλημα πολιτικής και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπιστεί. Το χρίσμα στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ εκλαμβάνεται ως ψήφος εμπιστοσύνης από τους ευρωπαίους στην πολιτική της αντιπαράθεσης με το δόγμα του μερκελισμού και με τη μετατροπή της Ευρώπης σε γερμανική ηγεμονία.

Στο σκεπτικό του Συμβουλίου για την επικύρωση της υποψηφιότητας ήταν το πολιτικό – εκλογικό κατόρθωμα του κόμματος να διεμβολήσει το κλασσικό ευρωπαϊκό δίπολο φιλελευθέρων – σοσιαλδημοκρατών και να φτάσει με πραγματικές αξιώσεις να διεκδικεί την εξουσία στην Ελλάδα των μνημονίων, της φτώχειας, της λιτότητας και του άκρατου θατσερικού φιλελευθερισμού.

Το θέμα όπως είναι φυσικό αναμένεται να αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος το προσεχές διήμερο, κατά το οποίο εκτός από τον απολογισμό των μέχρι στιγμής πεπραγμένων, θα τεθούν επί τάπητος οι στρατηγικές πάνω στις οποίες θα χαραχθούν οι επόμενες κινήσεις στην σκακιέρα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Όπως είναι φυσικό, η υποψηφιότητα του κ. Τσίπρα για την Προεδρία αναμένεται να αποτελέσει ένα ισχυρότατο όπλο που προστίθεται πλέον στη φαρέτρα του κόμματος και το οποίο θα περιμένουν στην Κουμουνδούρου ότι θα επιφέρει σημαντική δημοσκοπική ώθηση. Όπως σημειώνουν κύκλοι της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η υποψηφιότητα από μόνη της προσθέτει δυναμική αλλά έχει και μία εξίσου σημαντική ανάγνωση. Μπορεί να σταθεί ικανή να αποδομήσει άμεσα τα όσα πολιτικοί αντίπαλοι έχουν κατά καιρούς προσάψει στο κόμμα και τον πρόεδρό του.

Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε την υποψηφιότητα του Αλέξη Τσίπρα στέλνοντας μήνυμα με πολλούς αποδέκτες στο στενό πρωθυπουργικό περιβάλλον. «Τώρα το περιβάλλον του Μαξίμου θα βρεθεί στην άβολη θέση να δει τον ηγέτη του… άλλου άκρου που θα επιστρέψει τη χώρα στη δραχμή, όπως επιχειρούν τόσο καιρό να τον παρουσιάσουν μέσα από φιλοκυβερνητικά εκδοτικά συγκροτήματα, να διεκδικεί με αξιώσεις τη θέση του προέδρου της Κομισιόν. Οι ευρωπαίοι επικροτούν άραγε τα άκρα;» διερωτήθηκε σκοπτικά.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By