Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Είκοσι κρίσιμες ημέρες για την Κεντροαριστερά

Είκοσι ημέρες περιθώριο έχουν ΠΑΣΟΚ, «58», «Συμφωνία για τη Νέα Ελλάδα», «Δυναμική Ελλάδα» και οι άλλες συνεργαζόμενες κινήσεις  για να καταλήξουν ή όχι σε κατ΄ αρχήν συμφωνία –  Ορόσημο η Συνδιάσκεψη που με βάση το πρόγραμμα του υποψηφίου του ΕΣΚ για την Κομισιόν Μάρτιν Σουλτς θα γίνει 8 ή 9 Μαρτίου 

DF206CE87CB9D209D8DB501A0C56413B

Αύριο ξεκινά τις εργασίες της η άτυπη επιτροπή που συνέστησαν το ΠΑΣΟΚ, οι «58», η «Συμφωνία για τη Νέα Ελλάδα», η «Δυναμική Ελλάδα» και οι συνεργαζόμενες πολιτικές κινήσεις, έχοντας να διαχειριστεί – πέραν των αντικειμενικών πολιτικών δυσκολιών του εγχειρήματος – και τις διαφωνίες εντός της κίνησης των «58» αλλά και μεταξύ των κινήσεων.

Η συνεδρίαση της ολομέλειας της περασμένης Κυριακής, οδήγησε σε διχασμό και οι επόμενες μέρες θα δείξουν αν αυτός θα γεφυρωθε΄’ι ή θα οδηγηθεί σε ρήξη.

Από τη μία πλευρά  στελέχη (όπως ο Ν. Μπίστης, και οι εκπρόσωποι των κινήσεων «Δυναμική Ελλάδα» «Νέοι Μεταρρυθμιστές» , «Πρωτοβουλία Β» και «Πολιτεία 2012»  που ήθελαν επίσπευση της συμφωνίας με το ΠΑΣΟΚ αλλά και των διαδικασιών για τη συγκρότηση της παράταξης που θα κατέβει στις εκλογές και του  ευρωψηφοδελτίου. Αποτελεί ερώτημα το αν θα επιχειρήσουν να αυτονομηθούν από τους «58» και να διαπραγματευτούν άμεσα με τη Χαριλάου Τρικούπη, αν η κίνηση των «58» επιμείνει στη θέση πρώτα  η συμφωνία – «πακέτο» για όλα τα ανοικτά  θέματα και μετά η Συνδιάσκεψη.   Υπέρ του να προχωρήσουν τα πράγματα γρήγορα όπως και η οργάνωση της Συνδιάσκεψης της 8ης  ή 9ης Μαρτίου με κεντρικό ομιλητή τον Μάρτιν Σουλτς, εμφανίζεται και η «Συμφωνία για την Νέα Ελλάδα» του Α. Λοβέρδου.

Από την άλλη πλευρά,  στελέχη όπως ο Γ. Βούλγαρης, ο Στ. Λιβαδάς, η κίνηση «Μπροστά»  κ.α.) επέμεναν ότι πρέπει να προηγηθεί μία συμφωνία – «πακέτο» με το ΠΑΣΟΚ και με βάση αυτήν να γίνουν οι επόμενες κινήσεις, ώστε να αποφευχθούν νέοι αιφνιδιασμοί από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ. Γι΄ αυτό και δεν υπέγραψαν το κείμενο που τελικά δόθηκε στη δημοσιότητα τηρώντας στάση αναμονής, ζητώντας συμφωνία για τη συγκρότηση του ψηφοδελτίου, το νέο όνομα και τα νέα σύμβολα της παράταξης που θα κατέβει στις εκλογές, αλλά και συμφωνία για το πολιτικό σχέδιο ανασυγκρότησης της κεντροαριστεράς.

Στη Χαριλάου Τρικούπη επιθυμούν ο διάλογος να συνεχιστεί και να προχωρήσει με τη συμμετοχή όλων των ενδιαφερομένων. Δε θέλουν να μείνει κάποια πολιτική κίνηση εκτός του εγχειρήματος ώστε να δοθεί η αίσθηση της ενότητας και της συμπαράταξης των δυνάμεων και όχι του αποκλεισμού, δεδομένου ότι η ΔΗΜΑΡ θα επιμείνει στο δικό της σχεδιασμό για τη συγκρότηση του Τρίτου Πόλου και κάποια στιγμή που δε θα αργήσει οι δύο προσπάθειες θα συγκριθούν και κάποια από τις δύο θα επικρατήσει ή θα απορροφήσει η μία την άλλη.

Στο πλαίσιο αυτό η γραμμή του ΠΑΣΟΚ θα είναι ενωτική και θα καλεί όλες τις κινήσεις και τα πρόσωπα να συμφωνήσουν σε κοινό πλαίσιο, με βασικό μέλημα το «όλοι μαζί» και πρώτη προτεραιότητα  τη διοργάνωση της Συνδιάσκεψης, που ούτως ή άλλως θα έχει και χαρακτήρα επίσημης πρώτης για τον νέο εκλογικό συνδυασμό.

Πρόταση για την υπέρβαση του πιθανού αδιεξόδου, έκανε πρινμ από λίγο η Δυναμική Ελλάδα του Ηλία Μόσιαλου προτείνοντας τη συγκρότηση:
Οργανωτικής Επιτροπής, που θα έχει την ευθύνη για την πορεία προς τη συνδιάσκεψη και για την οργάνωσή της. Η Οργανωτική Επιτροπή μετά το πέρας της συνδιάσκεψης μετονομάζεται σε Επιτροπή Εκλογικού Αγώνα και έχει την ευθύνη της διεξαγωγής των ευρωεκλογών, καθώς και της τήρησης των κανόνων που θα συμφωνηθούν.
Επιτροπή Κατάρτισης Ψηφοδελτίου, αποτελούμενη από πρόσωπα εγνωσμένου κύρους και καθολικής αποδοχής, η οποία και θα έχει την ευθύνη εξέτασης και επιλογής των υποψηφιοτήτων. Πρόεδρος της επιτροπής ορίζεται ένα μέλος των 58 εγνωσμένου κύρους και καθολικής αποδοχής. Η κατεύθυνση είναι η επιλογή υποψηφίων ευρύτερης αποδοχής που έχουν την έξωθεν καλή μαρτυρία και σηματοδοτούν την ανανέωση.Πολιτική Γραμματεία, η οποία θα ρυθμίζει τυχόν προβλήματα που θα ανακύπτουν σε πνεύμα συναίνεσης και συνεννόησης.
Όσοι συμμετέχουν στην Οργανωτική Επιτροπή και στην Επιτροπή Κατάρτισης Ψηφοδελτίου δεν θα έχουν δικαίωμα να θέσουν υποψηφιότητα.Ορισμός Γραφείου Τύπου και ενός Εκπροσώπων Τύπου, για τους οποίους επίσης θα ισχύει το ασυμβίβαστο με την θέση του υποψηφίου.