Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Είμαστε πειραματόζωα των Κεντρικών Τραπεζών;

Οι προσπάθειες «διαφωτισμού» πολλές φορές προκαλούν σύγχυση στις αγορές

stockmarketΗ Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (EKT) και η Κεντρική Τράπεζα της Βρετανίας (ΒΟΕ), να μιμηθούν το πείραμα του επικεφαλής της αμερικανικής FED, Μπεν Μπερνάκι, προσφέροντας στις πληροφορίες για τις προθέσεις τους αναφορικά με τη νομισματική πολιτική. Ωστόσο οι επενδυτές κινδυνεύουν να καταλήξουν τα πειραματόζωα, σημειώνει άρθρο του Bloomberg.

Οι αποδόσεις των ομολόγων τους τελευταίους τρεις μήνες έχουν σημειώσει τη μεγαλύτερη διακύμανση που έχει καταγραφεί από το 2010, με τον επικεφαλής της FED να προσπαθεί να παράσχει μια πιο καθαρή εικόνα για το πότε και το γιατί η κεντρική τράπεζα θα μειώσει και εν τέλει θα παύσει να αγοράζει ομόλογα.

«Αν αυτό είναι επιστήμη, τότε εμείς είμαστε τα πειραματόζωα» υποστηρίζει ο επικεφαλής των οικονομολόγων της Morgan Stanley στη Νέα Υόρκη.

Σύμφωνα με κορυφαίο οικονομολόγο της Deutsche Bank στο Λονδίνο, το πιο πιθανό είναι οι επικοινωνιακές ατυχές να αυξηθούν όσο η ΕΚΤ και η BOE θα προσπαθούν να περάσουν το μήνυμά τους στις αγορές. «Πολλές φορές ο διάλογος μεταξύ των κεντρικών τραπεζών και των αγορών αποτυγχάνει δραματικά».

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, δήλωσε στις 4 Ιουλίου ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν στα ισχύοντα ή και χαμηλότερα επίπεδα για ένα εκτεταμένο χρονικό διάστημα,χωρίς να διευκρινίσει περαιτέρω, προκαλώντας σύγχυση. Όπως δήλωσε μέλος του δ.σ. της ΕΚΤ, το διάστημα αυτό δεν αναφέρεται ούτε σε έξι, ούτε σε 12 μήνες, επεκτείνεται πέραν αυτού. Την ίδια μέρα με την ΕΚΤ ο επικεφαλής της BOE, ότι οι προσδοκίες των αγορών για πιο σφικτά επιτόκια δεν είναι εγγυημένες.

«Η  αμερικανική οικονομία βρίσκεται σε πολύ καλύτερη πορεία από τη Βρετανία και την ευρωζώνη, τόσο λόγω θέσης της στον οικονομικό κύκλο όσο και από την σκοπιά της ανάπτυξης» αναφέρει πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος της FED. «Ελαφρώς υψηλότερα επιτόκια στις ΗΠΑ είναι κατάλληλα, αλλά είναι δύσκολο να πει κανείς ότι αυτό ισχύει επίσης για τη Βρετανία και την ευρωζώνη» συμπληρώνει.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του ίδιου και των συναδέλφων του στη Citibank, ΕΚΤ και BOE, θα πετύχουν εν μέρει το στόχο τους θα θωρακίσουν τις αγορές τους από την επιρροή των ΗΠΑ. Προβλέπουν ότι η απόδοση του 10ετούς γερμανικού ομολόγου θα αγγίξει κατά μέσο όρο το 1,8% (από 1,67%) το τελευταίο τρίμηνο του 2014 ενώ η απόδοση του αντίστοιχου βρετανικού ομολόγου θα διαμορφωθεί στο 2,75% (από το 2,33%).  Επίσης «βλέπουν» ραγδαία άνοδο στις αποδόσεις των αμερικανικών 10ετών ομολόγων που θα αγγίξουν το 3,25%, από το 2,56% που ήταν την περασμένη Παρασκευή.

Ως αποτέλεσμα στερλίνα και ευρώ θα χάσουν έδαφος έναντι του δολαρίου, λέει υψηλόβαθμο στέλεχος της HSBC.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By