Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Είναι το ΕQ σου μεγαλύτερο από το IQ σου;

«Όταν έχεις να κάνεις με ανθρώπους, θυμήσου ότι δεν έχεις να κάνεις τόσο με δημιουργήματα της λογικής, αλλά με δημιουργήματα συναισθημάτων».

Πράγματι, η φράση αυτή που είχε διατυπωθεί  πριν από εκατό χρόνια από τον αμερικανό συγγραφέα Dale Carnegie, θα μπορούσε να αποδώσει εν μέρει τον ορισμό της συναισθηματικής νοημοσύνης (ΕQ).

IQ-vs-EQ

Τι κάνει, λοιπόν, κάποια άτομα περισσότερο επιτυχημένα στην προσωπική και στην επαγγελματική ζωή συγκριτικά με άλλα;

Το IQ  και το εργασιακό ήθος είναι σημαντικά αλλά δεν αρκεί μόνο αυτό. Η συναισθηματική μας  νοημοσύνη – η ικανότητα αντίληψης, κατανόησης και διαχείρισης τόσο των δικών μας συναισθημάτων όσο και των άλλων- μπορεί να παίξει αποφασιστικό ρόλο στον καθορισμό της ευτυχίας και της επιτυχίας μας. Τα πέντε κύρια χαρακτηριστικά της συναισθηματικής νοημοσύνης είναι: η αυτογνωσία, η αυτορρύθμιση, τα κίνητρα, οι κοινωνικές δεξιότητες και η ενσυναίσθηση.   

Παρακάτω ακολουθούν επτά σημάδια ότι έχεις ανεπτυγμένο EQ.

Έχεις ηγετικές ικανότητες

Τα άτομα με εξαιρετικές ηγετικές ικανότητες εκτός από τα παραδοσιακά χαρακτηριστικά για επαγγελματική επιτυχία – ταλέντο, εργασιακό ήθος, φιλοδοξίες – χαρακτηρίζονται από υψηλό βαθμό συναισθηματικής νοημοσύνης. Σε έρευνα που συμμετείχαν άτομα με μέτριες ηγετικές ικανότητες και άτομα με εξαιρετικές, βρέθηκε ότι σχεδόν το 90% της διαφοράς των προφίλ τους οφειλόταν περισσότερο στην συναισθηματική νοημοσύνη παρά  στις γνωστικές ικανότητες.

Ξέρεις πότε να λες όχι

Η αυτορρύθμιση –ένα από τα πέντε χαρακτηριστικά της συναισθηματικής νοημοσύνης-είναι  η ικανότητα  αυτοπειθαρχίας και  αποφυγής ανθυγιεινών συνηθειών. Τα συναισθηματικά έξυπνα άτομα είναι γενικά κατάλληλα «εξοπλισμένα» στην ανοχή του στρες και στην διαχείριση των παρορμήσεών τους.

Ξέρεις πώς να δίνεις την προσοχή σου

Διασπάσαι εύκολα από ένα mail,ένα tweet ή κάποια αυθόρμητη σκέψη; Αν ναι, αυτό μπορεί να αποτελέσει εμπόδιο στο επίπεδο της συναισθηματικής νοημοσύνης. Η ικανότητα αντίστασης σε   περισπασμούς και η συγκέντρωση στο έργο είναι ένα σπουδαίο χαρακτηριστικό της συναισθηματικής νοημοσύνης.

Γνωρίζεις τις δυνάμεις σου και τις αδυναμίες σου

Ένα μεγάλο μέρος της αυτογνωσίας μας είναι η ειλικρίνεια για τον εαυτό μας* γνωρίζουμε που είμαστε καλοί, που χρειάζεται να προσπαθήσουμε πολύ για να τα καταφέρουμε και αποδεχόμαστε αυτά τα πράγματα για τον εαυτό μας. Ένα συναισθηματικά έξυπνο άτομο ξέρει να αναγνωρίζει τις δυνάμεις και τις αδυναμίες του και εξετάζει τρόπους ώστε να γίνει πιο αποτελεσματικός μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο. Αυτή η αυτογνωσία ενισχύει την αυτοπεποίθηση, που είναι ένα άλλο κύριο χαρακτηριστικό της συναισθηματικής νοημοσύνης. 

Έχεις περιέργεια για άτομα που δεν γνωρίζεις

Σου αρέσει να γνωρίζεις νέους φίλους και να τους ρωτάς για διάφορα θέματα ακόμη και από την πρώτη σας συνάντηση; Αν ναι, έχεις μεγάλο βαθμό ενσυναίσθησης, που αποτελεί ένα από τα γνωρίσματα της συναισθηματικής νοημοσύνης. Άτομα με υψηλή ενσυναίσθηση – αυτά δηλαδή που κατανοούν εξαιρετικά τις ανάγκες και τα συναισθήματα των άλλων –  έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό, είναι πολύ περίεργοι για τους αγνώστους και ενδιαφέρονται να μάθουν περισσότερα γι αυτούς. 

Σε ενδιαφέρει πολύ να είσαι ένα καλό, ηθικό άτομο

Μία πλευρά της συναισθηματικής νοημοσύνης  είναι η ηθική μας ταυτότητα που έχει να κάνει με το εύρος ευαισθησίας για βοήθεια άλλων ανθρώπων. Εάν σε ενδιαφέρει να « χτίσεις» αυτήν την πλευρά του εαυτού σου, ανεξάρτητα πώς είχες ενεργήσει σε παρελθοντικές ηθικές καταστάσεις, πιθανόν να έχεις υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη.

Έχεις καλές σχέσεις με τα περισσότερα άτομα από τον κοινωνικό σου περίγυρο

Τόσο στην κοινωνική όσο και στην επαγγελματική σου ζωή οι σχέσεις σου είναι επιτυχημένες και αποτελεσματικές. 

Εύα Κοκκορού
Ψυχολόγος με ειδίκευση στην Ειδική Αγωγή – Ψυχοθεραπεύτρια

(Visited 1 times, 1 visits today)
By