Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

ΕΑΣ, ΕΛΒΟ, ΛΑΡΚΟ όπως ΕΡΤ

Μέσα στην εβδομάδα η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει λύσει το «γρίφο» ΕΑΣ- ΕΛΒΟ-ΛΑΡΚΟ, καθώς τέλος Αυγούστου εκπνέει η προθεσμία που έχει δώσει η τρόικα.

ELVOaΤα σχέδια αναδιάρθρωσης των τριών αμυντικών βιομηχανιών συζητήθηκαν χθες σε συσκέψεις στο υπουργείο Οικονομικών από τις οποίες δεν έλειψαν οι εντάσεις και οι τελικές αποφάσεις θα κλειδώσουν εντός της εβδομάδας.

Για τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα προωθείται μία λύση α λα ΕΡΤ, δηλαδή το κλείσιμο βάσει της ίδιας διάταξης για τις ΔΕΚΟ, που χρησιμοποιήθηκε για να μπει λουκέτο στη δημόσια ραδιοτηλεόραση. Οι εργαζόμενοι είτε θα μεταφερθούν σε νέα εταιρεία είτε θα απολυθούν και θα επαναπροσληφθούν, πλην 500 που θα δουν την οριστική έξοδο.

Το  μείζον πρόβλημα όσον αφορά στα ΕΑΣ είναι εκείνο των κρατικών ενισχύσεων, ύψους 1,2 δισ. ευρώ, που χορηγήθηκαν την περίοδο 2004-2012, και για τις οποίες προέκυψε πρόσφατα θέμα επιστροφής στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ως αντίθετες με την κοινοτική νομοθεσία.

 Η λύση που προτείνεται είναι η διάσπαση του αμυντικού σκέλους των ΕΑΣ (που έχει λάβει το 93%- 95% των ενισχύσεων) από το πολιτικό σκέλος. Έτσι, βάσει συγκεκριμένου άρθρου της συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο επιτρέπει την κατ” εξαίρεση παροχή  ενισχύσεων για λόγους εθνικής άμυνας, θα επιχειρηθεί να περιοριστεί η επιστροφή μόνο στο 5%- 7% του τμήματος των ενισχύσεων που δόθηκαν για μη αμυντικούς σκοπούς.

Στη συνέχεια, προτείνεται η ένταξη των ΕΑΣ στο άρθρο 14 Β του ν. 3429 (στο οποίο εντάχθηκε πριν από μερικές εβδομάδες με τροπολογία η ΕΡΤ) και που προβλέπει την κατάργηση- συγχώνευση- αναδιάρθρωση μονάδων και την απόσπαση περιουσιακών στοιχείων. Θεωρείται κομβικό σημείο η επανεκκίνηση της εταιρείας, καθώς στο σκέλος των πυρομαχικών υπάρχει επιχειρηματικό ενδιαφέρον.

Για την ΕΛΒΟ, προτείνεται η ένταξη στο άρθρο 14Α του ν. 3429/2005 για την ειδική εκκαθάριση δημόσιων επιχειρήσεων, κατά παρέκκλιση των διατάξεων του Πτωχευτικού Κώδικα, και ο ορισμός εκκαθαριστή από το υπουργείο Οικονομικών. 

Αντίστοιχα με την ΕΛΒΟ, για τη ΛΑΡΚΟ, σύμφωνα με πληροφορίες, προτείνεται η τμηματική πώληση του εργοστασίου και των μεταλλείων. Ο σύμβουλος του Δημοσίου έχει προτείνει τη λύση της ένταξης της επιχείρησης στις διατάξεις του άρθρου 99 του πτωχευτικού δικαίου, προκειμένου η εταιρεία να προστατευτεί από τους πιστωτές της και ειδικά από τη ΔΕΗ, η οποία έχει κινηθεί δικαστικά εναντίον της μεταλλουργίας για οφειλή περίπου 300 εκ. ευρώ. Και σε αυτή την περίπτωση ο πονοκέφαλος της κυβέρνησης αφορά στο ενδεχόμενο η Κομισιόν να ζητήσει την επιστροφή του συνόλου των κρατικών επιχορηγήσεων που έχει λάβει η εταιρεία ύψους 130 εκ.

Με πληροφορίες από ΑΜΠΕ

(Visited 1 times, 1 visits today)
By