Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024

Εγκαίνια για την υποθαλάσσια σιδηροδρομική σήραγγα του Βοσπόρου

Βρίσκεται σε 50 μέτρα βάθος, έχει μήκος 1,4 χλμ και θα συνδέει τις δύο ακτές μέσα σε λίγα λεπτά

VosporoΈπειτα από εννέα χρόνια εργασιών, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εγκαινιάζει σήμερα την υποθαλάσσια σιδηροδρομική σήραγγα που ενώνει την ασιατική και την ευρωπαϊκή ακτή του Βοσπόρου.

Οι εργασίες εκσκαφής της σήραγγας διπλής σιδηροδρομικής γραμμής μήκους 1,4 χιλιομέτρου, που βρίσκεται σε βάθος 50 μέτρων κάτω από τον Βόσπορο και θα επιτρέψει στο μετρό να συνδέει σε λίγα λεπτά τις δύο ακτές του Βοσπόρου, αμβλύνοντας τα κυκλοφοριακά προβλήματα στην τουρκική μεγαλούπολη άρχισαν το 2004.

Το έργο πραγματοποιήθηκε με την οικονομική υποστήριξη της Τράπεζας της Ιαπωνίας για τη Διεθνή Συνεργασία (735 εκατομμύρια ευρώ) και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και η τουρκική κυβέρνηση ελπίζει ότι θα εξελιχθεί σε σημαντικό εμπορικό άξονα ενός δικτύου που θα ξεκινά από την Κίνα.

«Αυτό το σχέδιο είναι ένα όνειρο 150 ετών. Οι πρόγονοί μας το εμπνεύστηκαν και αναλάβαμε εμείς να το πραγματοποιήσουμε» δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός αναφερόμενος στην ιδέα της κατασκευής σήραγγας κάτω από το Βόσπορο που διατυπώθηκε για πρώτη φορά το 1860 από τον Οθωμανό σουλτάνο Αμπντούλ Μετζίντ.

Συνολικά, 40.000 αντικείμενα αρχαιολογικής αξίας βρέθηκαν κατά τη διάρκεια των ανασκαφών, κυρίως στην ευρωπαϊκή πλευρά της Θάλασσας του Μαρμαρά. Ανάμεσά τους 30 πλοία βυζαντινού στολίσκου.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By