Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Εγκλήματα πολέμου στη Γάζα θα ερευνήσει ο ΟΗΕ

Ύστερα από απόφαση της έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου

gaza katoikoi

Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ συμφώνησε να αρχίσει διεθνής έρευνα για τις παραβιάσεις που ενδέχεται να έχουν διαπραχθεί κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής επέμβασης του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας.

Στο τέλος της έκτακτης συνεδρίασης του 47μελούς Συμβουλίου υιοθετήθηκε μια απόφαση που υπέβαλαν οι Παλαιστίνιοι με 29 ψήφους υπέρ – κυρίως αραβικές, μουσουλμανικές και αναπτυσσόμενες χώρες – μία κατά (ΗΠΑ) και 17 αποχές, μεταξύ των οποίων και από κάποιες χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η απόφαση που υιοθετήθηκε έπειτα από επτά ώρες συζητήσεων καταδικάζει «Τις γενικευμένες, συστηματικές και κατάφωρες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών» που προκύπτουν από τις ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις που διεξάγονται από την 13η Ιουνίου στα κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη, «Κυρίως την τελευταία στρατιωτική επιχείρηση του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας (…) η οποία περιλαμβάνει επιθέσεις χωρίς διακρίσεις και δυσανάλογες (…) οι οποίες ενδέχεται να αποτελούν διεθνή εγκλήματα».

gaza-3

Η απόφαση ζητεί «Την άμεση αποστολή μιας ανεξάρτητης, διεθνούς επιτροπής έρευνας» για να ερευνήσει τις παραβιάσεις αυτές και καλεί τους ερευνητές να καταρτίσουν έναν κατάλογο «Των παραβιάσεων και των εγκλημάτων που έχουν διαπραχθεί» και «να εντοπίσει τους υπεύθυνους» ώστε να λογοδοτήσουν και να «τερματιστεί η ατιμωρησία».

Το κείμενο ζητεί επίσης να τεθούν οι Παλαιστίνιοι υπό «Άμεση διεθνή προστασία», ενώ καλεί να υπάρξει «Άμεσος τερματισμός των ισραηλινών στρατιωτικών επιχειρήσεων» και «Τερματισμός των επιθέσεων εναντίον των πολιτών, περιλαμβανομένων των ισραηλινών πολιτών».

Εξάλλου, σύμφωνα με την απόφαση, ζητείται από την Ελβετία, χώρα στην οποία έχουν υπογραφεί οι Συνθήκες της Γενεύης, να διοργανώσει μια έκτακτη σύνοδο για την κατάσταση στα κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη.

gaza

Μια επιστολή με το ίδιο αίτημα είχε σταλεί την 9η Ιουλίου από τον παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς στη Βέρνη.

Ο Aμερικανός εκπρόσωπος στο Συμβούλιο Κιθ Χάρπερ υπογράμμισε ότι «Εργαζόμαστε εντατικά για να διασφαλίσουμε τον άμεσο τερματισμό των εχθροπραξιών, όμως αυτή η απόφαση δεν θα μας βοηθήσει».

Πέντε Παλαιστίνιοι έχασαν τη ζωή τους την Τετάρτη από ισραηλινή επιδρομή στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, ανακοίνωσαν παλαιστινιακές υπηρεσίες αντιμετώπισης επειγόντων περιστατικών.

Με τους θανάτους αυτούς ανήλθαν σε περισσότερους από 30 οι Παλαιστίνιοι που έχουν χάσει τη ζωή τους την Τρίτη και σε περισσότερους από 660 αυτοί που έχουν σκοτωθεί από την 8η Ιουλίου, όταν άρχισε η ισραηλινή επιχείρηση Προστατευμένη Παρυφή, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος των υπηρεσιών Άσραφ Αλ Κούντρα.

By