Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Εγκρίθηκε η ΑΜΚ της Alpha Bank

Εγκρίθηκε από τη Γενική Συνέλευση των μετόχων της Alpha Bank η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 1,2 δισ. ευρώ, με έκδοση 1.846.153.846 νέων κοινών μετοχών και τιμή διάθεσης 0,65 ευρώ ανά μετοχή

alpha bank800
Την 1η Απριλίου θα εγκριθεί και θα δημοσιευθεί το ενημερωτικό δελτίο, στις 3 Απριλίου θα πιστωθούν οι νέες μετοχές στους δικαιούχους και στις 4 Απριλίου θα ξεκινήσει η διαπραγμάτευσή τους στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Σύμφωνα με όσα τονίσθηκαν σήμερα Παρασκευή στη Γενική Συνέλευση των μετόχων της Alpha Bank η ζήτηση για συμμετοχή στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ήταν τόσο ισχυρή, ώστε το βιβλίο πρόσφορων καλύφθηκε μέσα σε 75 λεπτά από το άνοιγμά του, ενώ μέσα σε δύο ώρες η τιμή είχε διαμορφωθεί στο 0,65 ευρώ.

Μετά την αύξηση κεφαλαίου και την αποπληρωμή των προνομιούχων μετοχών το Core Tier 1 της Alpha Bank θα ανέλθει στο 16,6%, με τα βασικά εποπτικά κεφάλαια να διαμορφώνονται στα 8,6 δισ. ευρώ. Όπως τονίσθηκε ήδη η Διοίκηση της τράπεζας έχει δρομολογήσει τις ενέργειες για την αποπληρωμή των προνομιούχων μετοχών του Δημοσίου μέχρι τις 21 Μαΐου.

Πλέον, μετά την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 1,2 δισ. ευρώ (το ποσό από τους αναδόχους της αύξησης καταβλήθηκε ήδη στην Alpha) το ποσοστό των ιδιωτών μετόχων στην τράπεζα αυξάνεται από το 18% στο 30% και το ποσοστό του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) υποχωρεί από το 82% στο 70%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία μετοχολογίου το 76% των ιδιωτών μετόχων είναι ξένοι θεσμικοί επενδυτές, το 21% φυσικά και νομικά πρόσωπα και το 3% εγχώριοι θεσμικοί επενδυτές. Το 45% των επενδυτών εδρεύει στις ΗΠΑ και το 42% τη Βρετανία και σύμφωνα με την Alpha Bank πρόκειται για υψηλής ποιότητας μακροπρόθεσμους επενδυτές.

By