Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Εγκρίθηκε ο κοινοτικός προϋπολογισμός

Μετά από  δυόμισι χρόνια διαπραγματεύσεων εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός για την περίοδο 2014-2020

Germany EuroΤο πράσινο φως και από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έλαβε ο προϋπολογισμός της ΕΕ, για την περίοδο 2014-2020.

Ύστερα από δυόμισι χρόνια διαπραγματεύσεων, μεταξύ του Ευρωκοινοβουλίου και του Συμβουλίου της ΕΕ, η συντριπτική πλειοψηφία των ευρωβουλευτών της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ενέκρινε στη ψηφοφορία της Τρίτης, με 537 ψήφους υπέρ, έναντι 126 και με την υποστήριξη της δεξιάς και των σοσιαλιστών, τον πολυετή προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την επόμενη επταετία.

Ο Πολωνός Επίτροπος Γιάνους Λεβαντόφσκι, μιλώντας για λογαριασμό της Κομισιόν, χαρακτήρισε καθοριστικό στοιχείο του νέου πολυετούς κοινοτικού προϋπολογισμού την ευελιξία και υποστήριξε ότι από τις αρχές του επόμενου έτους θα αρχίσουν να ενεργοποιούνται τα νέα προγράμματα.

Την προηγούμενη εβδομάδα το συμβούλιο των υπουργών των κρατών μελών της ΕΕ, ύστερα από 16 ώρες συνεχών διαβουλεύσεων με τους εκπροσώπους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, συμφώνησε επί του ύψους του κοινοτικού προϋπολογισμού για το 2014Οι δαπάνες πληρωμών του ερχομένου έτους θα ανέλθουν στα 135,5 δισ. ευρώ και θα είναι μειωμένες κατά 9,4%, σε σχέση με τις αντίστοιχες του 2013.

Το αρχικό ok είχε ήδη δοθεί από το Ευρωκοινοβούλιο τον περασμένο Ιούλιο.

Πρόκειται για τον πρώτο μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό που είναι χαμηλότερος από τον προηγούμενό του. Οι διαπραγματεύσεις κράτησαν επί μακρόν κυρίως λόγω των αντιδράσεων του Λονδίνου, καθώς η Βρετανία επέμενε στις μειώσεις των δαπανών προκειμένου να ψηφίσει τον προϋπολογισμό.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By