Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Εγκρίθηκε το νομοσχέδιο για τη χωροταξική και πολεοδομική μεταρρύθμιση

Η αντιπολίτευση προχώρησε σε καταγγελία του σχεδίου νόμου

maniatis yiannis

Εγκρίθηκε και από το Α” Θερινό Τμήμα της Βουλής, με ψήφους της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, το νομοσχέδιο για τη χωροταξική και πολεοδομική μεταρρύθμιση. Οι διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης, πως οι υπερεπείγουσες διαδικασίες συζήτησης και υπερψήφισης του νομοσχεδίου απαντούν σε υποχρεώσεις της χώρας προς τους δανειστές της, δεν έπεισαν την αντιπολίτευση, καθώς όσα κόμματα είχαν επιφυλαχθεί για την τελική τους στάση απέναντι στο νομοσχέδιο, το καταψήφισαν.

Ως πλέον ενδεικτικά σημεία της αντιπολιτευτικής κριτικής αναδείχθηκαν οι διατάξεις που αφορούσαν τα Ειδικά Χωρικά Σχέδια, που εκπονούνται προκειμένου να καταστούν οι εκάστοτε περιοχές κατάλληλες να υποδεχθούν επενδύσεις μεγάλης κλίμακας ή εν γένει «οργανωμένη αναπτυξιακή και παραγωγική δραστηριότητα». Η προτεραιότητα που δίνει το νομοσχέδιο στη στόχευση αυτή, σε συνδυασμό με την απλοποίηση των υφιστάμενων διαδικασιών ελέγχου, οδήγησαν την αντιπολίτευση σε καταγγελία του σχεδίου νόμου.

«Αν θέλουμε να παράγουμε πλούτο χωρίς δανεικά, από την πραγματική οικονομία και όχι από την αγοραπωλησία άυλων τίτλων, τότε χρειαζόμαστε επενδύσεις» επισήμανε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Γιάννης Μανιάτης. «Για να γίνουν όμως επενδύσεις, θα πρέπει να απαντηθεί το ερώτημα «πού μπορώ να επενδύσω, πώς και πότε». Στην Ελλάδα όμως, κανείς δεν μπορεί να απαντήσει με ασφάλεια δικαίου: ο επενδυτής έχει απέναντί του την Πολεοδομία, το Δασαρχείο, τη Δημόσια Διοίκηση, Αυτοδιοίκηση, υπουργεία, περιβαλλοντικές και αρχαιολογικές προσεγγίσεις…» υπογράμμισε.

Το νομοσχέδιο, κατά τον κ. Μανιάτη, έρχεται να αντιμετωπίσει τέτοιου είδους ζητήματα. «Δίνουμε αυξημένη συμβολή στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Μειώνουμε τα επίπεδα λήψης αποφάσεων από επτά σε τέσσερα. Αντιστοιχίζουμε τους 6.000 κωδικούς αριθμούς δραστηριοτήτων με τις χρήσεις γης που προσδιορίζονται, ώστε να ξέρουμε το πώς μπορεί να συνδυαστεί ο χώρος με την αναπτυξιακή παρέμβαση» ανέφερε ο υπουργός.

Παράλληλα, το υπουργείο Περιβάλλοντος προωθεί τη «Διαύγεια στην Περιβαλλοντική Αδειοδότηση», μια ψηφιακή πλατφόρμα που θα είναι έτοιμη σε μερικούς μήνες και θα δίνει το δικαίωμα στον κάθε Έλληνα πολίτη να γνωρίζει την εικόνα της κάθε περιοχής και σε ποιο σημείο βρίσκονται οι επενδύσεις της – και αν υπάρχει καθυστέρηση, ποιος είναι ο υπεύθυνος σε προσωπικό, υπηρεσιακό και πολιτικό επίπεδο. «Είναι η μεγαλύτερη παρέμβαση που μπορεί να γίνει στα ζητήματα της διαφάνειας, των περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων στη χώρα μας» τόνισε ο κ. Μανιάτης.

By