Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

ΔΝΤ: Την Τετάρτη η δόση προς Ελλάδα

Συνεδριάζει σήμερα  το Εκτελεστικό Συμβούλιο – Παρουσιάζεται η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος

© FOSPHOTOS Angeliki Panagiotou
© FOSPHOTOS Angeliki Panagiotou

Το  Εκτελεστικό Συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την  αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος ενημερώνει σήμερα ο επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ για την Ελλάδα Πόουλ Τόμσεν, το οποίο αναμένεται να  εγκρίνει την εκταμίευση της δόσης ύψους 1,74 δισ. ευρώ. Την Τετάρτη αναμένεται η δόση στην Ελλάδα.

Επίσης, σήμερα, στον ειδικό λογαριασμό που τηρείται στην Τράπεζα της Ελλάδος θα πιστωθεί σήμερα το ποσό των 4 δισ. ευρώ που εγκρίθηκε και τυπικά από το Euro Working Group, μετά την ψήφιση από τη Βουλή της τροπολογίας του υπουργείου Παιδείας για τον πρόσθετο αριθμό των εκπαιδευτικών που τίθενται σε καθεστώς κινητικότητας και, κατ” επέκταση, την κάλυψη και των 22 προαπαιτούμενων μέτρων.

Η συγκεκριμένη δόση κατανέμεται σε 2,5 δισ. ευρώ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (EFSF) και σε 1,5 δισ. ευρώ από την επαναγορά ελληνικών ομολόγων από τις ευρωπαϊκές Κεντρικές Τράπεζες.

Όσον αφορά την έκθεση, το ΔΝΤ αναφέρει ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να λάβει νέα μέτρα, όπως νέα μείωση των επιτοκίων της, με σκοπό να ενισχυθεί η οικονομία της ευρωζώνης. Στην ίδια έκθεση, το ΔΝΤ εκτιμά ότι θα απαιτηθούν 32 ολόκληρα χρόνια από σήμερα, για να φτάσει η ελληνική οικονομία στα μέσα επίπεδα «οικονομικής αυτάρκειας» της ευρωζώνης, αλλά ακόμη και το 2045 θα είναι μια ελλειμματική χώρα όσον αφορά στις καθαρές εξωτερικές της υποχρεώσεις!

Το ΔΝΤ ζητά περαιτέρω ενίσχυση της ευελιξίας στην αγορά εργασίας, περαιτέρω μείωση του εργατικού κόστους, αλλά και περιορισμό των ασφαλιστικών εισφορών με δημοσιονομικά ουδέτερο τρόπο. Παράλληλα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ανακοίνωσε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ίσως πρέπει να μειώσει και άλλο τα επιτόκια και να ξεκινήσει νέο γύρο μη συμβατικής νομισματικής χαλάρωσης για να στηρίξει την οικονομία της ευρωζώνης εν μέσω λιτότητας. Το ΔΝΤ ανέφερε ότι τα τρέχοντα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής μπορεί να μειώσουν φέτος τον ρυθμό ανάπτυξής της κατά 1,25 ποσοστιαίες μονάδες.

Το ΔΝΤ εκτιμά ότι ανάκαμψη στην ευρωζώνη δεν θα υπάρξει πριν το 2014, επισημαίνοντας ωστόσο ότι σύμφωνα με πρόσφατες εκθέσεις η επιχειρηματική δραστηριότητα ενισχύεται, προσδίδοντας συγκρατημένη αισιοδοξία για επιστροφή της ευρωζώνης στην ανάπτυξη.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By