Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Εγχειρήσεις χωρίς αναισθητικό στους διαδηλωτές ζητούσε ο Μόρσι

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου είχε δώσει εντολή στους γιατρούς να εγχειρίζουν τους διαδηλωτές χωρίς αναισθησία.

aiguptos1Σύμφωνα με αποσπάσματα από τη βρετανική εφημερίδα The Guardian, ο αιγυπτιακός στρατός διέταξε, χειρουργικές επεμβάσεις χωρίς αναισθησία σε τραυματισμένους διαδηλωτές κατά του καθεστώτος.

Η έκθεση αυτή για τις θηριωδίες του στρατού και της αστυνομίας από το 2011, η οποία συντάχθηκε με εντολή του προέδρου της χώρας Μοχάμεντ Μόρσι, δείχνει επίσης ότι ιατρικό προσωπικό και στρατιώτες επιτέθηκαν σε διαδηλωτές ακόμα και μέσα στο νοσοκομείο του Καΐρου. Η έκθεση κατηγορεί το στρατό για βασανιστήρια και εξαφανίσεις κατά τη διάρκεια της εξέγερσης κατά του καθεστώτος του Χόσνι Μουμπάρακ το 2011.

Στο τέλος του άρθρου περιγράφεται η μεταχείριση που είχαν διαδηλωτές στο στρατιωτικό νοσοκομείο Κόμπρι ελ-Κόμπα του Καΐρου, τον Μάιο του 2012.

Σύμφωνα με τα αποσπάσματα της έκθεσης, τα οποία είχαν διαρρεύσει νωρίτερα στον Τύπο, πηγή αποκάλυψε ότι ένας στρατιωτικός γιατρός διέταξε γιατρούς να χειρουργούν χωρίς αναισθησία και αποστειρωμένα εργαλεία. “Ενας άλλος μάρτυρας περιέγραψε πώς στρατιωτικοί γιατροί και στρατιώτες «επιτέθηκαν σε διαδηλωτές χτυπώντας τους άγρια και προσβάλλοντάς τους».

Ο Χέμπα Μοράγεφ, διευθυντής της οργάνωσης Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Αίγυπτο δήλωσε: «Δεν μπορώ να υπερεκτιμήσω τη σημασία της έκθεσης αυτής. Ο στρατός έλεγε πάντα ότι ήταν με το μέρος των διαδηλωτών και ότι ποτέ δεν έρριξε ούτε μια σφαίρα εναντίον τους. Η έκθεση αυτή περιέχει για πρώτη φορά μια επίσημη καταδίκη του στρατού για τις ευθύνες του σε βασανιστήρια, δολοφονίες και εξαφανίσεις».

Ακόμη, μετά τις αποκαλύψεις της βρετανικής εφημερίδας, ο πρόεδρος Μόρσι σε ένδειξη υποστήριξης προς το στρατό με τον οποίο οι σχέσεις του είναι τεταμένες, προήγαγε την Τετάρτη σε αρχιστρατήγους τρεις στρατηγούς.

Η προαγωγή των τριών στρατηγών αποφασίστηκε στη διάρκεια συνεδρίασης του Ανωτάτου Συμβουλίου των Ενόπλων Δυνάμεων, το οποίο βρέθηκε στην εξουσία την περίοδο που ακολούθησε την ανατροπή του Χόσνι Μουμπάρακ ως την εκλογή του Μόρσι τον Ιούνιο.

 

 

By