Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

ΕΕ: Ορατή η φοροκόπωση από το μπαράζ φόρων

Κίνδυνος να βγει η Ελλάδα εκτός συμφωνηθέντων στόχων

komisionΤον κώδωνα του κινδύνου  φοροκόπωσης  για το β” εξάμηνο, κρούει η ΕΕ στην έκθεση της για την Ελλάδα. Κίνδυνος που μπορεί να βγάλει εκτός συμφωνηθέντων στόχων την χώρα μας και σε μεγάλη απόκλιση των εσόδων.

Στην έκθεση της Κομισιόν επισημαίνεται χαρακτηριστικά ότι για το 2013, «η οπισθοβαρής κατανομή των φόρων στο δεύτερο μισό της χρονιάς δημιουργεί τον κίνδυνο ο ρυθμός συλλογής των φόρων να πέσει κάτω από τους στόχους του προγράμματος». Το βαρύ φορτίο που καλούνται να σηκώσουν οι φορολογούμενοι περιλαμβάνει τους φόρους προηγούμενων ετών στην περιουσία, την καθυστερημένη είσπραξη του φόρου εισοδήματος εξαιτίας της παράτασης στις φορολογικές δηλώσεις. Ένα ακόμα βάρος αποτελεί η είσπραξη του φόρου πολυτελείας που ήρθε ένα χρόνο μπροστά.Ερωτηματικό παραμένει το κατά πόσο θα αποδώσουν οι ρυθμίσεις χρεών προς την Εφορία και τα Ταμεία.

Η Κομισιόν αναμένει συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 4,2% το 2013, με μέτρια πρόβλεψη ανάκαμψης για το 2014, οδηγώντας σε αύξηση 0,6%, και επιτάχυνση το 2015 και μετά.

Όσον αφορά το μέσο ποσοστό ανεργίας προβλέπεται να κορυφωθεί στο 27% το 2013 ωστόσο, λόγω της ήπιας ανάκαμψης και τις προσαρμογές των μισθών, αναμένεται να μια οριακή μείωση της ανεργίας από το 2014 στο 26%.Ο πληθωρισμός σε -0,2% τον Μάρτιο του 2013 και η Επιτροπή αναμένει μείωση των τιμών της τάξεως του -0,8% το 2013 και του -0,4% το 2014.

Παράλληλα για  το ελληνικό έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών προβλέπεται ότι θα εξακολουθήσει τη βελτίωσή του από το -5,3% του ΑΕΠ το 2012, σε -2,8% του ΑΕΠ το 2013 και σε 1,8% του ΑΕΠ το 2014.

Το πρωτογενές πλεόνασμα της Ελληνικής κυβέρνησης το επόμενο έτος θα διαμορφωθεί σε 1,5% ενώ το συνολικό έλλειμμα στο 3,3%, ενώ για φέτος το έλλειμμα θα διαμορφωθεί σε 4,1%. Το 2015 και το 2016 το πρωτογενές πλεόνασμα θα ανεβάσει ρυθμούς με 3% και 4,5%.

Στο κρίσιμο μέτωπο του δημοσίου χρέους φέτος θα διαμορφωθεί στο 175,2% και το 2014 θα μειωθεί οριακά στο 175%. Σημαντική μείωση προβλέπεται για το 2016 στο 160,9%.

Στην έκθεση επισημαίνεται ότι η μάχη κατά της διαφθοράς έχει μείνει πίσω. Τη δημοσίευση του σχετικού νόμου ακολούθησε καθυστερημένη συμμόρφωση. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι μόλις 7 από τις 23 δράσεις που σχεδιάστηκαν έχει εφαρμοστεί.

Αναφορικά με τις καθυστερήσεις στην εξόφληση των χρεών του ιδιωτικού τομέα η Κομισιόν ασκεί δριμεία κριτική λέγοντας χαρακτηριστικά  «Η ροή του χρήματος είναι σημαντικά χαμηλότερη από τον προγραμματισμό παρά τις προσπάθειες που γίνονται». Επίσης αναφέρεται ότι «ο ΕΟΠΥΥ έχει πληρώσει ένα ελάχιστο τμήμα από τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του».Παράλληλα τόσο το Ταμείο όσο και τα νοσοκομεία συσσωρεύουν νέες ληξιπρόθεσμες.

Παρά τη μείωση στο εργατικό κόστος και τη χαμηλή ζήτηση, οι τιμές σε πολλά αγαθά ευρείας κατανάλωσης παραμένουν υψηλά στην Ελλάδα σε σχέση με τη ζώνη του ευρώ (και αυτό είναι πιθανόν να αντανακλά την έλλειψη ανταγωνισμού στις αγορές προϊόντων).

Ενθαρρυντικά  νέα για τον ελληνικό τουρισμό καταγράφοντας σημαντική βελτίωση στη ζήτηση για απασχόληση στα ελληνικά νησιά έναντι του 2012..

«Η Ελλάδα συνεχίζει την πρόοδο της αν και με βραδείς ρυθμούς και αρκετές σημαντικές δράσεις να καθυστερούν» επισημαίνει η 3η αναθεώρηση του δεύτερου ελληνικού προγράμματος προσαρμογής, αναφέρεται πάντως στη ρύθμιση.

Οι οικονομικοί δείκτες για το πρώτο εξάμηνο του 2013 δείχνουν σημάδια δημιουργίας «πάτου» στην πτώση της οικονομικής δραστηριότητας, ενώ ο δείκτης οικονομικού κλίματος (ESI) για την Ελλάδα, έφθασε στο υψηλότερο του επίπεδο από την έναρξη της κρίσης πριν από πέντε χρόνια το Μάιο και σε γενικές γραμμές παρέμεινε σε αυτό το επίπεδο τον Ιούνιο.

Ταυτόχρονα, βελτιώσεις έχουν επίσης παρατηρηθεί στο δείκτη PMI. Η Επιτροπή αναγνωρίζει ταυτόχρονα ωστόσο ότι υπάρχουν σημαντικοί κίνδυνοι που μπορούν να επηρεάσουν την ακριβή χρονική στιγμή αναστροφής της ελληνικής ύφεσης και πιο συγκεκριμένα, οι μακροοικονομικές προοπτικές βασίζονται στην υπόθεση ότι η εφαρμογή του προγράμματος γίνεται σε ένα σταθερό πολιτικό περιβάλλον.

 

 

(Visited 1 times, 1 visits today)
By