Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

ΕΕ: Πιο αυστηρά τα κριτήρια για τα πανευρωπαϊκά stress test των τραπεζών

Τι ανέφερε ο Επίτροπος Μισέλ Μπαρνιέ για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα

A picture illustration taken with the multiple exposure function of the camera shows a one Euro coin and a map of Europe

Τα stress test των τραπεζών σε πανευρωπαϊκό επίπεδο θα είναι πιο αυστηρά από αυτά που έχουν εφαρμοσθεί σε χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα στήριξης, όπως η Ελλάδα, όπως δήλωσε  αρμόδιος Επίτροπος για την Εσωτερική Αγορά Μισέλ Μπαρνιέ στον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Νίκο Χουντή.

Ο κ. Μπαρνιέ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο αναθεώρησης των κεφαλαιακών αναγκών ευρωπαϊκών τραπεζών στο τέλος Νοεμβρίου 2014 , όταν ολοκληρωθούν τα τεστ αντοχής της ΕΚΤ.

Απαντώντας σε ερώτηση του Έλληνα ευρωβουλευτή αναφορικά με τους λόγους που επιλέχτηκε από την τρόικα η επιβολή κεφαλαιακής επάρκειας στις ελληνικές τράπεζες στο ύψος του 9%, αντί για το ευρωπαϊκό όριο του 8% ο Επίτροπος Μπαρνιέ ξεκαθάρισε πως μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2013, οι αρμόδιες εθνικές αρχές απαιτούσαν από τις ελληνικές τράπεζες να διατηρούν τον δείκτη βασικού κεφαλαίου κατηγορίας 1 τουλάχιστον στο 9% λόγω του αυξημένου επιπέδου κινδύνου της οικονομίας που πλήττεται από την κρίση του κρατικού χρέους και την παρατεταμένη οικονομική ύφεση. Μάλιστα, ξεκαθάρισε πως μια παρόμοια απαίτηση εισήχθη και σε άλλες χώρες στις οποίες εφαρμόζονται προγράμματα προσαρμογής.

Ωστόσο, ο Επίτροπος για την Εσωτερική Αγορά ξεκαθάρισε πως δεν θα πρέπει να γίνεται  άμεση σύγκριση των συνολικών στοιχείων για τους δείκτες κεφαλαίου. Συγκεκριμένα, διευκρίνισε πως ο δείκτης βασικού κεφαλαίου κατηγορίας 1 ύψους 9% και ο δείκτης κεφαλαίου κοινών μετοχών της κατηγορίας 1 ύψους 8% που θα χρησιμοποιηθούν στους ελέγχους ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού (AQR) και στις δοκιμές αντοχής σε ακραίες καταστάσεις (stress test) υπολογίζονται σε διαφορετική βάση.

«Το κεφάλαιο κοινών μετοχών της κατηγορίας 1 ύψους 8% είναι αυστηρότερος ορισμός από αυτόν (βασικό κεφάλαιο κατηγορίας 1) που χρησιμοποιείται για τις ελληνικές τράπεζες. Επομένως, είναι δυνατό, σε απόλυτη αξία, το ποσό των κεφαλαίων που προκύπτει από τα μέσα κεφαλαίου κοινών μετοχών της κατηγορίας 1, 8%, να είναι υψηλότερο από τα μέσα βασικού κεφαλαίου της κατηγορίας 1, 9%», τόνισε ο κ. Μπαρνιέ.

Αποσαφήνισε τέλος πως μετά την έναρξη ισχύος του νέου νομοθετικού πλαισίου την 1η Ιανουαρίου 2014, η κοινή μέθοδος που θα χρησιμοποιείται για τον υπολογισμό της κεφαλαιακής θέσης των ευρωπαϊκών τραπεζών θα είναι πλέον τα μέσα κεφαλαίου κοινών μετοχών της κατηγορίας 1.

By