Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

ΕΕ: Συμφωνία για το Μηχανισμό Εξυγίανσης των τραπεζών

Μέχρι τα μέσα του Απριλίου η τελική συμφωνία θα εγκριθεί από το ευρωκοινοβούλιο 

mario-draghi

Ολοκληρώθηκαν σήμερα το πρωί στις Βρυξέλλες, οι διαπραγματεύσεις με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, υπό τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα και προεδρεύοντα του Συμβουλίου ECOFIN, σχετικά με τον κανονισμό για τον Ενιαίο Μηχανισμό Εξυγίανσης των τραπεζών που θα αποτελέσει τον δεύτερο πυλώνα της τραπεζικής ενοποίησης.

Οι διαπραγματεύσεις ήταν ολονύχτιες και ολοκληρώθηκαν στις 8 π.μ. (ώρα Ελλάδος), όμως, όπως ανέφεραν διπλωματικές πηγές έγιναν σε πολύ καλό και εποικοδομητικό κλίμα. Αυτή τη στιγμή εξετάζονται οι τελευταίες λεπτομέρειες και τα αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν λίγο πριν το μεσημέρι. Στις διαπραγματεύσεις συμμετείχε και ο Πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, επί των πτυχών εκείνων που εμπίπτουν στον τομέα της διακυβερνητικής συμφωνίας επί του Ενιαίου Ταμείου Εξυγίανσης.

Υπενθυμίζεται ότι οι βασικές διαφωνίες ανάμεσα στα κράτη-μέλη της ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ήταν το χρονοδιάγραμμα κεφαλαιοποίησης και αμοιβαιοποίησης του Ταμείου Εκκαθάρισης των τραπεζών και ο τρόπος λήψης αποφάσεων για την εκκαθάριση μιας προβληματικής τράπεζας.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα αξιολογήσει τα αποτελέσματα του νομοθετικού έργου και τη Διακυβερνητική Διάσκεψη σε σχέση με τον Ενιαίο Μηχανισμό Εξυγίανσης τραπεζών.

Η νομοθετική διαδικασία για τον Ενιαίο Μηχανισμό Εξυγίανσης θα πρέπει να προλάβει να επικυρωθεί στην τελευταία Σύνοδο της παρούσας Ευρωβουλής, στα μέσα Απριλίου.

Πηγή: ΑΜΠΕ

By