Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

ΕΕ: Χρήματα στην Ουκρανία, κυρώσεις προς τη Ρωσία

Συνεχίζεται η στήριξη που παρέχουν οι Βρυξέλλες στην νέα, φιλοδυτική κυβέρνηση του Κιέβου

EU-and-Ukraine

Την εκταμίευση οικονομικής βοήθειας 1 δισ. ευρώ προς την Ουκρανία αποφάσισε και ενέκρινε σήμερα το συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο ενίσχυσης της ουκρανικής οικονομίας, ενώ επιπλέον εγκρίθηκε και μια μεγάλη μείωση των  τελωνειακών δασμών των προϊόντων του Κιέβου τα οποία εισάγονται στην Ευρώπη.

Ακόμη το συμβούλιο των ΥΠΕΞ της ΕΕ προσέθεσε τέσσερα πρόσωπα στον κατάλογο των φιλορώσων αξιωματούχων της Ουκρανίας σε βάρος των οποίων επιβάλλονται κυρώσεις για διασπάθιση δημοσίου χρήματος. Ο κατάλογος αυτός περιείχε ως τώρα 18 πρόσωπα σε βάρος των οποίων είχε επιβληθεί πάγωμα πόρων και απαγόρευση χορήγησης θεώρησης διαβατηρίων από τον Μάρτιο. Τα τέσσερα νέα ονόματα θα δοθούν στη δημοσιότητα μετά τη δημοσίευση της απόφασης στην επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ.

Το ευρωπαϊκό δάνειο ύψους 1 δισεκ. ευρώ σκοπό έχει να βοηθήσει την Ουκρανία να αντιμετωπίσει τρέχουσες χρηματοοικονομικές της υποχρεώσεις και προστίθεται στα 610 εκατ. της μακροοικονομικής βοήθειας που έχει συμφωνήσει να χορηγήσει η ΕΕ στο Κίεβο, αλλά δεν έχει ακόμη εκταμιευτεί.

Πιθανή σύνοδος κορυφής για τις κυρώσεις στη Ρωσία

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς ανέφερε σήμερα οτι επικεφαλής κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενδέχεται να συναντηθούν την ερχόμενη εβδομάδα για να υιοθετήσουν νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας αν η κατάσταση στην Ουκρανία επιδεινωθεί μετά την τετραμερή σύνοδο που προβλέπεται να διεξαχθεί την Μ. Πέμπτη στην Γενεύη, δήλωσε

«Αν κριθεί απαραίτητο, μπορεί να γίνει την ερχόμενη εβδομάδα μια σύνοδος των επικεφαλής κρατών και κυβερνήσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η οποία μπορεί να υιοθετήσει νέες κυρώσεις», δήλωσε ο Φαμπιούς σε δημοσιογράφους στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ που διεξάγεται στο Λουξεμβούργο για να συζητηθεί η κρίση στην Ουκρανία.

By