Τετάρτη, 15 Μαΐου, 2024

Εθνική ομάδα: κάτι δεν πάει καθόλου καλά…

Αγρίεψαν τα πράγματα στην Εθνική ομάδα και μάλλον κάτι δεν πάει καλά, καθόλου καλά! Πώς να εξηγηθούν οι δηλώσεις του Βασίλη Τοροσίδη στη μικτή ζώνη μετά την ήττα από τη Βόρεια Ιρλανδία… Τι είπε ο άσος της Ρόμα; Διαβάστε:

0b85e644bed4d9025e755c4d910fb3b3_L«Δεν μπορείς να αλλάξεις την γνώμη του κόσμου. Η εικόνα της ομάδας είναι τραγική. Φταίμε όλοι. Τι να κάτσω να δώσω ευθύνες; Δεν θα το κάνω, Φταίμε όλοι. Δεν με προβληματίζει η ήττα. Εκείνο που με προβληματίζει είναι η εικόνα της ομάδας. Αν δεν αλλάξει η εικόνα δεν θα καταφέρουμε να περάσουμε. Αυτή η ομάδα έδειχνε ψυχή. Αυτό δεν το κάνει τώρα. Πίστη για την πρόκριση υπάρχει αλλά αν δεν δώσουμε ψυχή μέσα στο γήπεδο δεν θα τα καταφέρουμε. Ο προπονητής έχει τη δική του φιλοσοφία. Δεν θα την κρίνω εγώ. Εκείνο το οποίο λέω είναι ότι εμείς οι παίκτες πρέπει να δείχνουμε ψυχή. Δεν κρίνω ούτε τους παίκτες. Το είχα πει και για το Μουντιάλ. Δεν κρύψαμε την μπάλα σε κανένα ματς, αλλά τουλάχιστον δείχνανε ψυχή».

thumbnail (2)Ο έτερος της παρέας των αρχηγών, ο Σαλπιγγίδης, κράτησε χαμηλότερους τόνους: «Ήμασταν κατώτεροι των περιστάσεων. Δεν είχαμε μαχητικότητα και αυτοθυσία και μοιραία χάσαμε… Είναι αναμενόμενο, γνωρίζουμε ότι στην Ελλάδα ο κόσμος εκδηλώνει χαρά και λύπη πολύ γρήγορα. όλοι έχουμε μερίδιο ευθύνης, όλοι πρέπει να δώσουμε το κάτι παραπάνω….Εγώ και τα παιδιά πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι και να αλλάξουμε αγωνιστική συμπεριφορά. Όλοι. Πρέπει να δώσουμε γροθιά στο μαχαίρι για να ορθώσουμε ανάστημα στη συνέχεια».

Ο Δημήτρης Σαλπιγγίδης βέβαια, δεν έκρυψε τα λόγια του. Άλλοι τα έκρυψαν. Ίσως όμως και να μην είναι έτσι. Απλά, ίσως να πρόκειται για θέμα …νοοτροπίας.
Στον Κλαούντιο Ρανιέρι αναφερόμαστε. Συμπαθής, κύριος αλλά, εδώ είναι Ελλάδα! Ουδεμία σχέση με την (βόρεια) Ιταλία και τα σαλόνια…

thumbnailΝα δούμε τις δηλώσεις του:

«Είχαμε μια κακή αρχή γιατί δεν ήμασταν συγκεντρωμένοι. Δεχτήκαμε γκολ στα πρώτα λεπτά και στη συνέχεια έπρεπε να κυνηγήσουμε τον αντίπαλο. Έπρεπε να παίξουμε δυνατά απέναντι σε μια συμπαγή ομάδα, η οποία ξέρει να κλείνει πολύ καλά τους χώρους. Είπαμε ότι έπρεπε να επικεντρωθούμε στις αντεπιθέσεις των αντιπάλων και το δυστύχημα είναι ότι δεχτήκαμε γκολ με αυτόν τον τρόπο στο δεύτερο ημίχρονο».
Για τη Β. Ιρλανδία: «Είχα δει τα ματς και έδειξα στους παίκτες ότι πρέπει να είναι προσεκτικοί στα στημένα και στις αντεπιθέσεις. Τους έδειξα πώς να αντιμετωπίσουν τις αντεπιθέσεις όμως δεχτήκαμε γκολ με αυτόν τον τρόπο όπως έγινε και με την Φινλανδία και είναι απίστευτο που συνέβη αυτό».
Για το αν έχει χαθεί η εμπιστοσύνη του κόσμου στο πρόσωπό του: «Όταν αλλάζεις μια ομάδα, όταν πρέπει δηλαδή να περάσεις από το παλιό στο νέο πρέπει να βρεις τις σωστές λύσεις. Δεν γίνονται αυτόματα».
Προλαβαίνει η Εθνική την πρώτη δυάδα ή πάει για την 3η θέση; «Όλα είναι ανοιχτά. Είμαστε σε μειονεκτική θέση αλλά απαιτείται χρόνος. Κάποιοι παίκτες ανταποκρίθηκαν σωστά στις αλλαγές που επιχείρησα να κάνω στο γήπεδο αλλά νομίζω ότι δεν έχουμε πολύ χρόνο μαζί. Δεν γνωριζόμαστε και η εικόνα θα αλλάξει όταν θα έχουμε περισσότερα ματς μαζί».
Βλέπετε να έρχεται η «καταστροφή» της μη πρόκρισης της Εθνικής; «Έχουμε πολλά ματς ακόμα. 21 βαθμοί είναι ακόμα μπροστά μας. Πρέπει να περιμένουμε».
Για την αλλαγή του Αθανασιάδη: «Ο Κλάους είναι πολύ καλός παίκτης, ένας μοντέρνος επιθετικός που ασκεί μεγάλη πίεση στους αντιπάλους. Αισθάνθηκε κάποιες ενοχλήσεις και επέλεξα να μην τον επιβαρύνω».
Νίκησε η Β. Ιρλανδία ή έχασε η Ελλάδα; «Είναι δύσκολο να πούμε. Η αλήθεια είναι στη μέση. Ξέραμε πώς να τους αντιμετωπίσουμε αλλά δεν το κάναμε. Και αυτοί φυσικά έκαναν αυτό που έπρεπε από τη δική τους πλευρά και κατάφεραν να νικήσουν. Ξέρω να αναγνωρίζω τις ευθύνες μου. Θέλω να κάνω το καλύτερο για την ομάδα και όταν δω ότι κάτι που θέλω να γίνει, δεν γίνει, τότε θα αναλάβω τις ευθύνες μου. Δεν ήμασταν όσο συγκεντρωμένοι έπρεπε. Δεχτήκαμε γκολ από ένα στημένο και από μία αντεπίθεση. Χάσαμε γιατί δεν είχαμε συγκέντρωση και όχι γιατί ήμασταν κακοί. Το πρόβλημα είναι ο χρόνος. Όταν θέλεις να αλλάξεις τη φιλοσοφία μιας ομάδας κάποια πράγματα θα πάνε καλά και κάποια κακά. Εγώ ωστόσο θέλω να στέκομαι σε αυτά που πάνε καλά».
Για τη δήλωσή του μετά το τέλος του αγώνα ότι οι παίκτες πήγαν καλά ατομικά αλλά όχι ομαδικά: «Δεν είπα ότι οι παίκτες μου έπαιξαν καλά αλλά ότι έδωσαν ό,τι είχαν ατομικά και όχι ως ομάδα. Τρέξαμε περισσότερο αλλά οι αντίπαλοι μοίρασαν το ματς και στους 11 παίκτες και νίκησαν σαν ομάδα».
Τι είναι πιο δύσκολο; Να καταλάβει τους παίκτες ή να τον καταλάβουν εκείνοι; «Το πρόβλημα είναι ότι δεν έχουμε αρκετό χρόνο μαζί. Είδα τα λάθη που έγιναν στο γήπεδο και θα τους τα επισημάνω. Αλλά αυτό θα γίνει σε έναν μήνα. Αυτό είναι το πρόβλημα. Είδα βέβαια και τα δικά μου λάθη».
Για το πρόβλημα στο σκοράρισμα και στη δημιουργία φάσεων: «Πρέπει να μείνουμε συγκεντρωμένοι στην άμυνα και φυσικά να μην δεχόμαστε γκολ. Έπαιξα με δύο επιθετικούς τον Αθανασιάδη και τον Μήτρογλου, τους είπα ότι όταν αμυνόμαστε να γυρίζουν στο κέντρο και όταν εκδηλώνουμε επίθεση να βρίσκονται στην πλάτη της άμυνας. Σήμερα δεν είχαμε την πάσα. Πρέπει να δουλέψουμε έτσι ώστε να λύσουμε αυτό το πρόβλημα. Θα πρέπει να βελτιωθούμε στους συνδυασμούς και στο ένας εναντίον ενός».
Ήταν λάθος η τοποθέτηση δύο μόνο παικτών στον άξονα; «Το πρόβλημα δεν είναι αυτό. Δεν ήμασταν συγκεντρωμένοι. Στο δεύτερο γκολ υπήρχε ανισορροπία σε όλες τις γραμμές. Ο Σταφυλλίδης είχε ανέβει και υπήρξε κάλυψη. Είναι θέμα προσοχής και όχι πόσοι χαφ αγωνίζονται. Το πρώτο γκολ το δεχτήκαμε όταν είχαμε δύο χαφ και το δεύτερο όταν παίζαμε με τρία».
Για το γεγονός ότι η ομάδα δέχεται νωρίς γκολ και δεν μπορεί να αντιδράσει: «Στο πρώτο γκολ υπήρχαν δύο παίκτες αμαρκάριστοι στην περιοχή μας. Οι παίκτες μας πρέπει να είναι συγκεντρωμένοι και να προσπαθήσουν να αντιδράσουν με ηρεμία και μυαλό».

Parole, parole parole…
…Μπορεί νάχει και δίκιο ο κόουτς. Όμως, δίκιο δεν έχει και ο Τοροσίδης; Αν τα βάλουμε στη ζυγαριά, που καταλήγουμε; Στο δίκιο του προπονητή ή του (ενός εκ των αρχηγών) παίκτη;

Όπως και νάχει ο Καραγκούνης είναι εκεί, να αφουγκραστεί τις απόψεις των δυο πλευρών. Των δύο πλευρών…

Β.Μελ.

By