Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Εθνική τελετή στην Ιαπωνία για τα θύματα από το τσουνάμι

Δύο χρόνια μετά το φονικό τσουνάμι η καταστροφή είναι ακόμα εμφανής

fukushimaΗμέρα μνήμης και πένθους είναι η σημερινή για την Ιαπωνία, καθώς συμπληρώνονται δυο χρόνια από τον καταστροφικό σεισμό μεγέθους 9 βαθμών και το φονικό τσουνάμι που ακολούθησε, και στοίχισε τη ζωή σε 15.881 ανθρώπους, ενώ υπάρχουν ακόμα 2.668 αγνοούμενοι.

Η κυβέρνηση διοργανώνει σήμερα εθνική τελετή στο Τόκιο, παρουσία του αυτοκράτορα Ακιχίτο και της αυτοκράτειρας Μιτσίκο στη μνήμη των νεκρών νεκρών, ενώ επιμνημόσυνες τελετές θα οργανωθούν και στις πληγείσες περιοχές.

«Όσο η άνοιξη δεν έρχεται στις βορειοανατολικές περιοχές, δεν θα έρθει στην Ιαπωνία»: σε μήνυμά του προς τους συμπατριώτες του που μεταδόθηκε στο Διαδίκτυο, ο πρωθυπουργός Σίνζο Αμπε καλεί σήμερα τον ιαπωνικό λαό να συνεχίσει να υποστηρίζει τους πληγέντες της 11ης Μαρτίου 2011, της χειρότερης καταστροφής από την οποία δοκιμάστηκε η χώρα μεταπολεμικά.

Τσουνάμι και πυρηνικό δυστύχημα στη Φουκουσίμα

Μέσα σε λιγότερο από μια ώρα μετά το σεισμό, ένα γιγάντιο κύμα ύψους άνω των 20 μέτρων έπληξε τις παράκτιες περιοχές, παρασύροντας στο πέρασμά του κάθε ζώντα οργανισμό, καταστρέφοντας λιμάνια, σπίτια, σχολεία, εργοστάσια.

Στον πυρηνικό σταθμό Φουκουσίμα Νταΐιτσι, τα συστήματα ψύξης έπαθαν βλάβη από τις σεισμικές δονήσεις και οι αντιδραστήρες θερμάνθηκαν αρκετά, με αποτέλεσμα να προκληθεί το χειρότερο πυρηνικό δυστύχημα μετά αυτό του Τσερνόμπιλ.

 

 

By