Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

«Ειδική επιχείρηση» κατά φιλορώσων στην Ουκρανία

Άρωμα εμφυλίου πολέμου στην Ουκρανία με την κρίση να κορυφώνεται στις φιλορωσικές επαρχίες στα ανατολικά της χώρας

ukraine600_150414i

Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις εξαπέλυσαν «ειδική επιχείρηση» εναντίον φιλορώσων ενόπλων στην πόλη Κραματόρσκ στην ανατολική Ουκρανία, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax, επικαλούμενο ανακοίνωση του ουκρανικού υπουργείου Άμυνας.

Δημοσιογράφοι από την περιοχή, τους οποίους επικαλείται το πρακτορείο, μεταδίδουν ότι πυρά αυτόματων όπλων ακούγονται από την περιοχή στην οποία βρίσκεται το στρατιωτικό αεροδρόμιο της Κραματόρσκ και πρόσθεσαν ότι ένα μαχητικό αεροσκάφος πέταξε χαμηλά πάνω από το σημείο.

Ανταποκριτής του τηλεοπτικού δικτύου Espresso TV δήλωσε ωστόσο ότι το ουκρανικό αεροσκάφος προσπαθούσε να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο αλλά δεν τα κατάφερε, καθώς αυτονομιστές άνοιξαν πυρ εναντίον του.

Ο μεταβατικός πρόεδρος της Ουκρανίας Ολεξάντρ Τουρτσίνοφ, πάντως, δήλωσε, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ότι το αεροδρόμιο της πόλης έχει πλέον ανακαταληφθεί και οι φιλορώσοι ένοπλοι έχουν απωθηθεί. Την είδηση επιβεβαιώνει και ο δήμαρχος της πόλης, σύμφωνα με το πρακτορείο Associated Press.

Το ρωσικό δίκτυο Russia Today, επικαλούμενο φιλορώσους ενόπλους, τους οποίους αποκαλεί «ομάδες αυτοάμυνας», κάνει λόγο για τέσσερις νεκρούς κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας εξέφρασε, σύμφωνα με το πρακτορείο Ria, την έντονη ανησυχία του για τις παραπάνω πληροφορίες.

Την ίδια ώρα ο υπ” αριθμόν 2 στην ιεραρχία των ουκρανικών ειδικών υπηρεσιών (SBU) στρατηγός Βαλερί Κρουτόφ δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι οι φιλορώσοι αυτονομιστές που δεν θα παραδώσουν τα όπλα θα «εξοντωθούν».
«Θα πρέπει να τους προειδοποιήσουμε: αν δεν καταθέσουν τα όπλα, θα εξοντωθούν», σημείωσε ο στρατηγός, διοικητής του κέντρου αντιτρομοκρατίας των SBU, ο οποίος βρισκόταν σε απόσταση περίπου 40 χιλιομέτρων βόρεια της πόλης Σλαβιάνσκ, τον έλεγχο της οποίας πήραν το περασμένο Σάββατο ένοπλοι.

Ο στρατηγός Κρουτόφ επισήμανε ότι οι ένοπλοι ανήκουν στις «ειδικές δυνάμεις της GRU (σ.σ.: ρωσική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών), οι οποίες έχουν μεγάλη εμπειρία στις συγκρούσεις».
«Είναι ένας δύσκολος εχθρός», σημείωσε.
Την ίδια ώρα η ουκρανική αστυνομία ανακοίνωσε ότι φιλορώσοι αποσχιστές παρέδωσαν εκουσίως το αρχηγείο της αστυνομίας, το οποίο είχαν καταλάβει ένοπλοι το περασμένο Σάββατο.
«Έφυγαν με τη θέλησή τους», δήλωσε ο Ιγκόρ Ντιόμιν, εκπρόσωπος της αστυνομίας του Ντονέτσκ στο πρακτορείο Reuters.
Τεθωρακισμένα κοντά στο Σλαβιάνσκ
Φάλαγγα θωρακισμένων και μέλη των ειδικών δυνάμεων της Ουκρανίας βρίσκονται σε απόσταση 40 χιλιομέτρων από τη Σλαβιάνσκ, τοποθεσία στην ανατολική Ουκρανία, τον έλεγχο της οποίας έχουν πάρει από το Σάββατο ένοπλες φιλορωσικές ομάδες, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

Δημοσιογράφος του πρακτορείου είδε περίπου 10 τεθωρακισμένα, 7 άρματα μάχης και 7 οχήματα μεταφοράς προσωπικού με μέλη των ειδικών δυνάμεων κοντά στην τοποθεσία Ιζιούμ, η οποία βρίσκεται 40 χιλιόμετρα βόρεια του Σλαβιάνσκ, στην οδική αρτηρία που οδηγεί εκεί από το Χάρκοβο.

Οι στρατιωτικοί, οι οποίοι συνοδεύονται από αστυνομικούς, εγκατέστησαν στον δρόμο ένα σημείο ελέγχου, με ένα ελαφρύ τεθωρακισμένο, το οποίο προστατεύεται από φράγματα από μπετόν.
Ελέγχουν μάλιστα όλα τα οχήματα που διέρχονται από το σημείο.

ukraine600_150414

Αυτό που βλέπει κανείς είναι συνολικά περίπου 100 άνδρες, σύμφωνα με τον δημοσιογράφο.
Αξιωματικός των αλεξιπτωτιστών, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί, αρνήθηκε να δηλώσει πότε έφτασε εκεί η φάλαγγα.
«Δεν θα ανοίξουμε πυρ εναντίον ειρηνικών ανθρώπων. Μη φοβάστε, όλα έγιναν για να παραδώσουν οι άνθρωποι τα όπλα. Έγιναν διαπραγματεύσεις, αλλά αυτές δεν απέφεραν καρπούς», σημείωσε.

Ερωτηθείς αν οι στρατιωτικοί θα επέμβουν άμεσα, ο αξιωματικός διαβεβαίωσε ότι «αυτό είναι δουλειά των δυνάμεων του υπουργείου Εσωτερικών. Εμείς βρισκόμαστε εκεί για να τους βοηθήσουμε», είπε.

«Βρισκόμαστε εδώ επειδή δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε τα εδάφη. Αυτό που θα κάνουμε είναι να προστατεύσουμε την ανεξαρτησία της χώρας μας και την ειρήνη», κατέληξε ο αξιωματικός.

Σε ερώτηση που έγινε στο υπουργείο Εσωτερικών στο Κίεβο, αξιωματούχος του επιβεβαίωσε ότι αρμόδια για μια επέμβαση, εάν αυτή γίνει, είναι η Εθνοφρουρά.

Ο γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας Αντρίι Παρούμπιι, είχε δηλώσει εξάλλου το πρωί ότι ένα πρώτο τάγμα της Εθνοφρουράς έχει σταλεί «στο μέτωπο».
Η κρατική ασφάλεια της χώρας σημείωσε το απόγευμα της Τρίτης ότι «αντιτρομοκρατική επιχείρηση» βρίσκεται ήδη σε εξέλιξή και στο Σλαβιάνσκ.

By