Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Το μαγικό λιμάνι

Έκθεση με άρωμα του Πειραιά στην δημοτική Πινακοθήκη – Από σήμερα και μέχρι τις 27/5

New Image 1Μια έκθεση που κλείνει όλο το άρωμα το Πειραιά στα έργα της,  ξεκινά στην πινακοθήκη του Δήμου Πειραιά (κτήριο παλαιού ταχυδρομείου) στις 21 Μάη 2013. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι  και  τις 27 Μάη. Τα εγκαίνια της θα κάνει στις 22 /5 ο Δήμαρχος Πειραιά Β. Μιχαλολιάκος

Τα έργα που έχουν φιλοτεχνηθεί εμπνευσμένα από το μεγάλο λιμάνι, περιγράφουν τις γειτονιές με ένα νοσταλγικό ύφος, περιέχοντας αναφορές στις ιστορικές και πολιτιστικές στιγμές που πέρασε η πόλη. Ταυτόχρονα αντιπαραβάλλουν τις αλλοτινές με την τωρινή εποχή με τρόπο που σε κάνει να ανακαλύπτεις τα πολλά όμορφα πρόσωπα μιας κατά τα άλλα τετριμμένης καθημερινότητας.

Στην έκθεση συμμετέχουν καλλιτέχνες με έργα ζωγραφικής μεγάλης διάστασης, σχέδια, φωτογραφία, εγκαταστάσεις, βίντεο, κεραμικά και ψηφιδωτά με υλικά που βρέθηκαν στις παραλίες και στα καρνάγια.

Εμπνευστής της έκθεσης είναι η εικαστικός Ράνια Καπελιάρη, γέννημα του Πειραιά, που επιχειρεί έτσι την πρώτη από τις αναφορές της σε λιμάνια της Μεσογείου και στις πολιτιστικές τους συνάφειες.

Η ίδια περιγράφει τι σημαίνει γι” αυτήν το μεγάλο επίνειο της Αθήνας: «Λιµάνι, γενέθλιος τόπος αλλά ταυτόχρονα σηµειολογικά φορτισµένη γη, µε δύναµη ιστορική, ο χώρος, όχι µια έκταση ακατοίκητη  αλλά γεµάτη ίχνη από βιώµατα, δράσεις, δηµιουργίες και καταστροφές. Η µελέτη και η ταυτότητά του µας οδηγούν σε εικόνες νοσταλγικές, η περιδιάβαση στις γειτονιές του παράγει  έργα που διαβάζονται σαν  θύλακες χρόνου, όπου η µνήµη βρίσκεται σε λανθάνουσα κατάσταση… Και ταυτόχρονα υπάρχει η θάλασσα…, η θάλασσα που δεν σε αφήνει να  ησυχάσεις. Οι καλλιτέχνες που εµπνεύσθηκαν από τον Πειραιά γοητευµένοι από το µπλε, τα κατάρτια, το φως  περιέγραψαν την θάλασσα. Κι εγώ περιέγραψα το λιµάνι, σηµείο ακίνητο στην περιπλάνηση της ζωής, ξεκίνηµα και πέρας του ταξιδιού, τόπος µαγικός που γράφει «ΕΠΕΣΤΡΕΦΕ»».

Η Ράνια Καπελιάρη είναι εικαστικός και συγγραφέας. Έχει σπουδάσει στην Σχολή Καλών Τεχνών του Παρισιού ζωγραφική και τεχνικές φωτομεταφοράς στη χαρακτική και Παιδαγωγικά της Τέχνης στο Παν/μιο PARIS 8 καθώς και στο Ινστιτούτο Πολιτικών Επιστημών του Παρισιού. Με υποτροφία της Αιγυπτιακής Κυβέρνησης μελέτησε για έναν χρόνο το θέμα της Μνημειακής Τέχνης στην Μεσόγειο στην Αρχαιολογική Σχολή του Καϊρου. Έχει παρουσιάσει την εικαστική της δουλειά σε πολλές χώρες σε ομαδικές και ατομικές εκθέσεις. Έχει ιδρύσει την Εταιρεία Μελέτης και προστασίας των παραδοσιακών Τεχνών OCEANUS ART για την προώθηση παλαιών τεχνικών όπως το ψηφιδωτό και το φρέσκο. Ασχολείται με την διδασκαλία της τέχνης και έχει γράψει διάφορα σχετικά δοκίμια.

By