Τετάρτη, 1 Μαΐου, 2024

«Εισπρακτική» για ασφαλιστικές οφειλές από το υπ. Εργασίας

Θα μας ενημερώνει για τα χρωστούμενα μας, μέσω facebook (!)

ikaΤη δημιουργία ενός Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (Κ.Ε.Α.Ο.), κοντά στα πρότυπα των εισπρακτικών εταιρειών, προβλέπει το πολυνομοσχέδιο του υπουργείο Οικονομικών που θα τεθεί προς ψήφιση στη Βουλή την Τετάρτη.

Το ΚΕΑΟ θα τεθεί σε ισχύ από το 2017 και σε αυτό θα ενταχθούν αρχικά οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του ΙΚΑ και του ΟΑΕΕ και από 1-1-2014 του ΕΤΑΑ και του ΟΓΑ. Σκοπός μεταξύ άλλων είναι να ενοποιηθούν οι κανόνες και οι διαδικασίες είσπραξης των ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών οφειλών, με τη δημιουργία ενός συγκεκριμένου και σταθερού νομικού πλαισίου για όλα τα ασφαλιστικά ταμεία.

Το υπουργείο Εργασίας φιλοδοξεί ότι μέσω του ΚΕΑΟ θα επιτύχει την αποτελεσματική είσπραξη των καθυστερούμενων ασφαλιστικών οφειλών και σε σημαντικά μικρότερο χρονικό διάστημα από αυτό που ισχύει σήμερα.

Ειδικότερα, το σχέδιο δράσης για την παρούσα μεταρρύθμιση χωρίζεται σε πέντε επιμέρους στάδια:

1. Την προετοιμασία των υπηρεσιών για την εφαρμογή της μεταρρύθμισης

2. Την άμεση ενοποίηση της διαδικασίας είσπραξης ληξιπρόθεσμων οφειλών των ασφαλιστικών οργανισμών ΙΚΑ – ΕΤΑΜ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΕΤΑΑ

3. Την ενδυνάμωση της εισπρακτικής ικανότητας του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ μέχρι την 1/4/2014

4. Την ενοποίηση της διαδικασίας είσπραξης ληξιπρόθεσμων οφειλών των ΙΚΑ – ΕΤΑΜ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΕΤΑΑ με αυτή της φορολογικής διοίκησης μέχρι την 1/7/2016 και

5. Την πλήρη ενοποίηση της διαδικασίας είσπραξης φορολογικών και ασφαλιστικών εισφορών μέχρι την 1/7/2017

Ερχεται και Μητρώο Οφειλετών

Παράλληλα, θεσπίζονται και μέτρα για τη δημιουργία Μητρώου Οφειλετών, την υιοθέτηση σύγχρονων πρακτικών για την αναζήτηση και την ενημέρωση των οφειλετών, τη στελέχωση του ΚΕΑΟ με εξειδικευμένο προσωπικό σε νομικά και οικονομικά θέματα, καθώς και σε θέματα ανάλυσης κινδύνου και πληροφοριακών συστημάτων.

Η δημιουργία Ηλεκτρονικού Μητρώου Οφειλετών θα περιλαμβάνει το ύψος των οφειλών ανά οφειλέτη, την αιτία της οφειλής (για παράδειγμα από ασφαλιστικές εισφορές, κοινωνικούς πόρους, αχρεωστήτως καταβληθείσες συντάξεις), τη χρονική περίοδο στην οποία αυτές ανάγονται.

Στόχος του υπουργείου Εργασίας είναι οι ασφαλιστικοί οργανισμοί να μπορούν άμεσα να αποκτούν μία συνολική εικόνα του οφειλέτη, ενώ μέσω τεχνικών ανάλυσης κινδύνου θα είναι δυνατή η κατηγοριοποίηση των οφειλετών και η λήψη στοχευμένων μέτρων προσαρμοσμένων στο οικονομικό προφίλ κάθε οφειλέτη.

Επιπροσθέτως το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών. αναλαμβάνει να ενημερώσει τον οφειλέτη για την ύπαρξη της οφειλής με κάθε πρόσφορο τρόπο – τηλεφωνικά, sms, e-mail, μέσα κοινωνικής δικτύωσης – όπως κάνουν δηλαδή και οι κοινές ιδιωτικές εισπρακτικές εταιρείες. Επίσης το ΚΕΑΟ θα προχωρά στην έκδοση παραγγελιών κατάσχεσης και υποθηκών και στην προετοιμασία για τη διενέργεια πλειστηριασμών. Ακόμη θα εντάσσει τους οφειλέτες σε καθεστώς ρύθμισης οφειλής, κατόπιν σχετικής αιτήσεως τους.

Συγχρόνως θα τηρούνται στατιστικά στοιχεία και δείκτες, ώστε να ελέγχεται η αποτελεσματικότητα των μέτρων που λαμβάνονται, ενώ το Κέντρο θα μπορεί να λαμβάνει οποιοδήποτε μέτρο κριθεί αναγκαίο και το οποίο συμβάλλει στην καλύτερη λειτουργία και αποτελεσματικότητά του.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By