Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Εκατοντάδες Κούρδοι της Συρίας έχουν συγκεντρωθεί στα τουρκικά σύνορα

Τζιχαντιστές κατέλαβαν 21 κουρδικά χωριά

prosfyges

Σχεδόν 1.000 Κούρδοι της Συρίας συγκεντρώθηκαν το πρωί στα σύνορα ζητώντας να περάσουν στην Τουρκία, αφού μαχητές του Ισλαμικού Κράτους κατέλαβαν 21 κουρδικά χωριά και πολιόρκησαν κουρδική πόλη στη βόρεια Συρία, έγινε γνωστό από ανταποκριτή του πρακτορείου Reuters.

Το πλήθος, το οποίο αποτελείται κυρίως από γυναίκες και παιδιά, είναι καθισμένο πίσω από το συρματόπλεγμα που υψώνεται κατά μήκος των συνόρων απέναντι από το τουρκικό χωριό Ντικμετάς, 20 χιλιόμετρα από την κουρδική συριακή πόλη Άιν Αλ Άραμπ, γνωστή στα κουρδικά ως Κομπανί.

Η επίθεση των τζιχαντιστών στην Κομπανί προκάλεσε έκκληση των Κούρδων μαχητών προς τη νεολαία στην – κυρίως κουρδική – νοτιοανατολική Τουρκία να πάρει μέρος στη μάχη εναντίον του Ισλαμικού Κράτους και πραγματοποιείται μερικές ημέρες αφ” ότου ο αμερικανικός στρατός δήλωσε πως η βοήθεια των Κούρδων της Συρίας θα χρειασθεί στη μάχη εναντίον των ισλαμιστών μαχητών.

Ο αριθμός των Κούρδων στα σύνορα έχει μειωθεί από τις περίπου 3.000 που ήταν το βράδυ της Πέμπτης, ωστόσο κι άλλοι φθάνουν πεζή από γειτονικά χωριά μεταφέροντας τα πράγματά τους σε σάκους, έγινε γνωστό από αυτόπτες μάρτυρες. Οι τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας δεν τους επιτρέπουν να διασχίσουν τα σύνορα.

Τούρκοι στρατιώτες οπλισμένοι με τουφέκια σχημάτισαν μια γραμμή για να διατηρήσουν την ασφάλεια κατά μήκος των συνόρων, αλλά επέτρεψαν σε ντόπιους από την τουρκική πλευρά να πετάξουν από την άλλη πλευρά μπουκάλια νερού και σακούλες με ψωμί.

«Άνθρωποι συνεχίζουν να καταφθάνουν πεζή ή εποχούμενοι. Περιμένουμε ότι ο αριθμός τους θα φθάσει τους 3.000 με 4.000», δήλωσε ο αξιωματούχος του χωριού Χουσεγίν Γκουντογκντού.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι στρατιωτικοί και αξιωματούχοι ανθρωπιστικών οργανώσεων επισκέφθηκαν την περιοχή και λένε στους Κούρδους της Συρίας ότι θα τους προσφερθεί βοήθεια στη συριακή πλευρά των συνόρων, πλησιέστερα στην Κομπανί.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε ότι οι κυβερνήτες των μεθοριακών επαρχιών της Τουρκίας, όπου Κούρδοι μαχητές διεξάγουν επί δεκαετίες αγώνα για μεγαλύτερη αυτονομία, έλαβαν την εντολή να παράσχουν βοήθεια στους πρόσφυγες στη συριακή πλευρά των συνόρων.

«Είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε τους αδελφούς μας που συγκεντρώνονται στα σύνορα ανεξάρτητα από την εθνότητα και το θρήσκευμά τους. Όμως προτεραιότητά μας είναι να τους παράσχουμε βοήθεια εντός των συνόρων της Συρίας», δήλωσε την Πέμπτη ο κ. Νταβούτογλου προς δημοσιογράφους στην Άγκυρα.

By