Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Εκδήλωση για την εκστρατεία επανένωσης των μνημείων του Παρθενώνα

Τασούλας-Κεφαλογιάννη έκαναν λόγο για μνημείο σύμβολο

tasoulas

Με την παρουσία των υπουργών Πολιτισμού & Αθλητισμού και Τουρισμού, Κωνσταντίνου Τασούλα και Όλγας Κεφαλογιάννη, πραγματοποιείται αυτήν την ώρα το συνέδριο «Παρθενώνας. Η ακεραιότητα ενός Μνημείου-Συμβόλου. Ο ρόλος των πολιτών. Μια διεθνής εκστρατεία», που διοργανώνει στο Μουσείο της Ακρόπολης και το Ίδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη σε συνεργασία με το Ίδρυμα Μελίνα Μερκούρη.

«Ξεκινήσατε αυτή την εκστρατεία για ένα μνημείο το οποίο είναι βέβαιο ότι στο τέλος τα πράγματα θα οδηγήσουν σε δικαίωση. Λένε ότι δεν υπάρχει πιο ισχυρό όπλο από μια ιδέα της οποίας ήρθε η ώρα. Κι εσείς αυτή την ιδέα την προετοιμάζετε ώστε να έρθει η ώρα της. Και όταν έρθει αυτή η ώρα τα πράγματα θα δείτε θα γίνουν ομαλά, περίπου αυτονόητα», ανέφερε μεταξύ άλλων στον χαιρετισμό του ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Κ. Τασούλας, ενώ από την πλευρά της η κ. Κεφαλογιάννη μίλησε για «το μνημείο-σύμβολο, όχι μόνο του κλασικού πολιτισμού της Ελλάδας, αλλά και ολόκληρου του δυτικού κόσμου. Αυτό το σύμβολο ζητούμε να επανενωθεί και να λειτουργήσει ως μνημείο ενότητας του κατακερματισμένου μας κόσμου».

«Σκοπός αυτή της διεθνούς συνάντησης είναι να φωτίσει από όλες τις πλευρές ένα μεγάλο ζήτημα πολιτισμού και ηθικής, την ακεραιότητα ενός μνημείου-συμβόλου, του Παρθενώνα, με την επανένωση των Γλυπτών του, που ενώ αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι ενός συνόλου, παραμένουν διαμελισμένα», ανέφερε στην ομιλία της η κ. Βαρδινογιάννη, καλωσορίζοντας μια σειρά Ελλήνων και ξένων εμπειρογνωμόνων και ακτιβιστών σε μια εκδήλωση που σηματοδοτεί την έναρξη της νέας διεθνούς εκστρατείας με τίτλο Return, Restore, Restart. Στόχος της η επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο, η αποκατάσταση της ακεραιότητας του μνημείου και η επανέναρξη της ιστορίας μέσα από την επίτευξη της ενότητας των Γλυπτών.

By