Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Εκδότες Vs Google: Ο πόλεμος κλιμακώνεται

Μετά τους γερμανούς και τους γάλλους και οι ιταλοί ιδιοκτήτες εφημερίδων και περιοδικών
συντάσσονται στη διεκδίκηση να πληρώνει ο ιντερνετικός γίγαντας πνευματικά δικαιώματα προκειμένου να εντάσσει το περιεχόμενό τους στη μηχανή αναζήτησης

editorsvsgoogle
Η Google έγινε ισχυρή και πλούσια «πουλώντας» μια απλή ιδέα: τα links που παρέχει προς άλλες ιστοσελίδες αξίζουν πολλά χρήματα, ώστε τα εκατομμύρια των διαφημιζόμενων είναι πρόθυμοι να πληρώσουν στην εταιρεία δισεκατομμύρια δολάρια γι” αυτά. Τώρα, μεγάλοι εκδότες εφημερίδων και περιοδικών στην Ευρώπη διεκδικούν ένα μέρος των κερδών, αφού η Google στηρίζεται στο δικό τους περιεχόμενο. Τα ευρωπαϊκά έντυπα συντονίζουν την άμυνά τους απέναντι στον αμερικανικό κολοσσό.

13003055_LIBERATION.limghandlerΜετά τους γερμανούς και τους γάλλους και οι ιταλοί εκδότες συντάσσονται στη διεκδίκηση να πληρώσει ο ιντερνετικός γίγαντας πνευματικά δικαιώματα προκειμένου να εντάσσει το περιεχόμενό τους στη μηχανή αναζήτησης. Μάλιστα εκπρόσωποι των Ενώσεων Τύπου από τη Γαλλία, την Ιταλία και τη Γερμανία συναντήθηκαν την περασμένη εβδομάδα στη Ρώμη και έκαναν έκκληση στις κυβερνήσεις και στα Κοινοβούλια των χωρών τους να προωθήσουν σχετική νομοθεσία. Στόχος «η δημιουργία ίσων οικονομικών σχέσεων μεταξύ εκείνων που έχουν τα δικαιώματα άρθρων και ρεπορτάζ που περιέχουν πρωτογενείς πληροφορίες και των εταιρειών τεχνολογίας».

«Η μεγάλη ελευθερία της κυκλοφορίας των ιδεών στο Ιντερνετ είναι προς όφελος όλων», λέει ο Κάρλο Περόνι, αντιπρόεδρος της Ενωσης Ευρωπαίων Διευθυντών Εφημερίδων (ENPA). «Είναι όμως και προς το συμφέρον της Google να καταλήξει σε συμφωνία με τους διευθυντές προκειμένου να συνεχισθεί η χρηματοδότηση μιας ειδησεογραφίας υψηλής ποιότητας». Οι εκδότες προτείνουν στις κυβερνήσεις τους τη δημιουργία ενός συγγενικού δικαιώματος που θα αφορά την εκτέλεση των λειτουργιών των μηχανών αναζήτησης. Η Google, συγκεκριμένα, θα πρέπει να καταβάλλει ένα τέλος στις εκδοτικές επιχειρήσεις όταν χρησιμοποιεί ολόκληρο άρθρο ή ρεπορτάζ από το διαδικτυακό περιεχόμενο των εκδόσεών τους ή ακόμη και ένα μικρό απόσπασμα δίπλα από το link.

Όμως η Google μέχρι στιγμής αντιστέκεται πεισματικά. Καθώς αντιμετωπίζει ήδη πιθανές κυρώσεις λόγω της νομοθεσίας αντιτράστ και τις υπηρεσίες που είναι υπεύθυνες για την προστασία των προσωπικών δεδομένων, η εταιρεία υποστηρίζει ότι το να πληρώσει ένα ποσό για τα links θα απειλήσει «την ίδια την ύπαρξή» της. Και προειδοποίησε ότι η απαίτηση για πληρωμή μπορεί να αποδειχθεί μπούμερανγκ.

Σε ένα «έγγραφο πρόθεσης» που έστειλε η διοίκηση της εταιρείας στη γαλλική κυβέρνηση ανέφερε ότι εάν αναγκαστεί να πληρώσει «θα καταλήξει να αφαιρέσει από τη μηχανή αναζήτησης τις γαλλικές ειδησεογραφικές ιστοσελίδες» – γνωρίζοντας ότι το 30%-40% της κίνησης στα γαλλικά sites προέρχεται από τα links της Google. Και υπενθύμισε ότι «κατευθύνουμε στις ιντερνετικές εκδόσεις των εφημερίδων περίπου 4 δισεκατομμύρια «κλικ» τον μήνα».

Η Google υποστηρίζει ότι τέτοιοι νόμοι υπονομεύουν τη δέσμευσή της προς ένα «ανοιχτό Ιντερνετ» καθώς και την ελεύθερη διακίνηση της πληροφόρησης. Θεωρεί όμως επίσης ότι με μια τέτοια εξέλιξη θα αντιστραφεί το βασικό επιχειρηματικό της μοντέλο. Το μεγαλύτερο μέρος των ετήσιων εσόδων, ύψους 38 δισεκατομμυρίων δολαρίων, της εταιρείας προέρχεται από την πώληση «links με σπόνσορες», τα οποία εμφανίζονται δίπλα στα αποτελέσματα της ελεύθερης αναζήτησης. Η Google επίσης πωλεί διαφημίσεις εκ μέρους άλλων συνεταίρων της, όπως ειδησεογραφικές ιστοσελίδες, και μοιράζεται μαζί τους τα έσοδα.

Τα smartphones. Οι ευρωπαίοι εκδότες υποστηρίζουν ότι η δική τους ύπαρξη είναι ακόμη πιο επισφαλής, εκτός και εάν μπορέσουν να επιτύχουν την εισροή χρημάτων από τις ιστοσελίδες τους και άλλα ψηφιακά προϊόντα, όπως οι εφαρμογές για τα κινητά. Παρότι τα διαφημιστικά έσοδα της Google συνεχίζουν να αυξάνονται, δεν συμβαίνει το ίδιο με πολλές ιντερνετικές εκδόσεις ευρωπαϊκών εφημερίδων.
Πάντως ο Κριστόφ Κιζ, επικεφαλής των δημοσίων σχέσεων του γερμανικού ομίλου ΜΜΕ Αξελ Σπρίνγκερ, δήλωσε ότι το ποσό που θα ζητηθεί από την Google «δεν θα είναι απαγορευτικό». Οπως είπε χαρακτηριστικά, «οι εκδότες δεν θέλουν να εμποδίσουν την μετάδοση των άρθρων τους, ίσα-ίσα θέλουν να αναπτυχθεί. Το μόνο που θέλουμε είναι να σταματήσει η συλλογή τους με μηδενικό κόστος».

Αφορά και την Ελλάδα

Το θέμα αφορά και την Ελλάδα: η υπηρεσία Google News προβάλλει ειδήσεις τις οποίες αντλεί από ελληνικές εφημερίδες και άλλα μέσα μαζικής ενημέρωσης, χωρίς να τους καταβάλλει δικαιώματα.

Η Google, ωστόσο, επιμένει ότι οποιαδήποτε μεταβολή του ισχύοντος καθεστώτος θα αποβεί εις βάρος όλων: «Ο νόμος που προτάθηκε στη Γερμανία είναι βλαπτικός για το Ιντερνετ, τους καταναλωτές και τους εκδότες. Οδηγεί σε απώλεια πρόσβασης στην πληροφόρηση και περιορίζει την καινοτομία, η οποία είναι κλειδί για τους εκδότες στην προσπάθειά τους να βρουν νέα ακροατήρια και ευκαιρίες εσόδων στο Ιντερνετ. Αν ισχύσει, θα είναι διαθέσιμες λιγότερες πληροφορίες στο Διαδίκτυο. Επίσης, το περιεχόμενο των εκδοτών θα είναι πολύ λιγότερο ανιχνεύσιμο, γεγονός που πιθανώς θα οδηγήσει σε μείωση της κυκλοφορίας στους ιστοτόπους τους», δήλωσε στα «ΝΕΑ» ανώτερο στέλεχος της Google.

ΠΗΓΗ: tanea.gr

By