Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

«Εκεί που κρεμούσε ο Ανδρέας τα άρματα θέλει να κρεμάσει ο Μωραΐτης τα… νταούλια»

Ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΠΑΣΟΚ έθεσε ξεκάθαρα θέμα ηγεσίας και υπεραμύνθηκε της πολιτικής του Γ. Παπανδρέου

moraitis-thanos

Του Τάκη Χατζή 

Ο πρώτος που έσπευσε χθες να υπερασπιστεί τις απόψεις του Γιώργου Παπανδρέου, δεν ήταν άλλος από τον βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας του ΠΑΣΟΚ, Θάνο Μωραΐτη, ο οποίος πρόλαβε στο νήμα τον Σαχινίδη, τον Πετσάλνικο, τον Πεταλωτή και τις υπόλοιπες φίλιες (του ΓΑΠ) δυνάμεις.

Ο Μωραΐτης, έθεσε ξεκάθαρα θέμα ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ και υπεραμύνθηκε της πολιτικής του Γ. Παπανδρέου: «Δημιούργησε μόνος του έναν μηχανισμό στήριξης. Δημιούργησε ένα πρόγραμμα απέναντι σε αυτούς που είχαν τις λύσεις των Ζαππείων. Μη δαιμονοποιούμε πράγματα. Μην προσπαθούμε να χρεώσουμε τον Παπανδρέου τα πάντα. Μην ξεχνάμε ότι προηγήθηκε μια καταστροφική 5ετία Καραμανλή». Με λίγα λόγια, μας είπε ότι το Καστελόριζο ήταν μια πράξη ηρωική, ότι το ΔΝΤ σχεδόν δεν υπήρξε και ότι για την κατάντια στην οποία μας οδήγησε ο Γ. Παπανδρέου φταίει ο Σαμαράς για τα Ζάππεια και ο Καραμανλής! Γιατί άραγε αφού… λεφτά υπήρχαν;

Για να ερμηνεύσει όμως κάποιος τον Μωραΐτη, οφείλει να πάει πίσω στο παρελθόν για να δει από πού έρχεται και μπροστά στο μέλλον, για να δει τι ονειρεύεται.

Ο Θάνος Μωραΐτης υπήρξε- εκτός από γραμματέας της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ, πρωτοπαλίκαρο του Άκη Τσοχατζόπουλου στα χρόνια που ήταν ισχυρός και για πολλούς ο διάδοχος του Ανδρέα Παπανδρέου. Όταν ο Άκης πήρε την κατιούσα, ο Θάνος επέλεξε τον Γιώργο στο άρμα του οποίου προσδέθηκε, με αποτέλεσμα να ορκιστεί υφυπουργός των κυβερνήσεών του.

Υπήρξε… μνημονιακότερος των μνημονιακών. Ήταν αυτός που μαζί με τον Παναγιώτη Ρήγα κραύγαζε καλώντας τον Γ. Παπανδρέου να διαγράψει τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που είχαν καταψηφίσει την δανειακή σύμβαση ή ήταν απόντες από την ψηφοφορία ή δήλωσαν παρών επί της αρχής. Με τον τρόπο αυτό, ενδεχομένως και λόγω μειωμένης πολιτικής διορατικότητας, ενίσχυσαν τον Ευάγγελο Βενιζέλο.

Δεν ήταν όμως αυτή η τελευταία φορά που ο Μωραΐτης ενίσχυσε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ που σήμερα μέμφεται. Υπήρξε εκ των υφυπουργών οι οποίοι στην κούρσα διαδοχής του Γ. Παπανδρέου υπέγραψαν κείμενο «ουδετερότητας». Με τον τρόπο αυτό όμως, βοήθησαν αντικειμενικά τον Βενιζέλο και «πελέκησαν» τον Παπουτσή.

Λέγεται ότι (εκείνη την περίοδο) είχε συμμετάσχει σε συναντήσεις με σκοπό να πεισθούν βουλευτές να στηρίξουν τον Βενιζέλο, με τον οποίο ο ίδιος- όπως και άλλοι από την ομάδα των υφυπουργών, είχαν μυστικές συναντήσεις. Για τον λόγο αυτό φημολογείται ότι «ανταμείφθηκε» με τη θέση του υπεύθυνου για θέματα ανάπτυξης.

Στο ΠΑΣΟΚ γνωρίζουν ότι ο Θάνος θέλει να γίνει… αρχηγός!!! Και στην εκπλήρωση του ονείρου αυτού εντάσσεται- όπως λένε, η στήριξη του Γ. Παπανδρέου. Για να πάρει αυτός το δαχτυλίδι και όχι ο Φίλιππος Σαχινίδης που τον ακολούθησε στις δηλώσεις στήριξης του Γιώργου, στην περίπτωση κατά την οποία ο Παπανδρέου αποφασίσει να πάρει το κόμμα από τον Βενιζέλο, αλλά χωρίς να κρατήσει για τον εαυτό του την αρχηγία.

Ενδεχομένως να αναρωτηθείτε πως είναι δυνατόν να ονειρεύεται αρχηγίες ένας νέος βουλευτής (εκλέγεται από το 2004) ο οποίος, η υψηλότερη θέση που κατείχε ήταν υφυπουργός. Απάντηση βάσει λογικής δεν υπάρχει.

Στην κατάσταση όμως που έχει βρεθεί το ΠΑΣΟΚ, ενδεχομένως θεωρείται λογικό, εκεί που κρεμούσε ο Ανδρέας τα άρματα, να κρεμάσει ο Θάνος τα… νταούλια.

πηγή: newspost.gr

By