Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Εκλεισε η υπηρεσία κρυπτογραφημένων email που χρησιμποιούσε ο Σνόουντεν

«Μην εμπιστεύεστε τα προσωπικά σας δεδομένα σε εταιρεία με φυσικούς δεσμούς με τις ΗΠΑ» τόνισε ο ιδιοκτήτης της Lavabit πριν το «λουκέτο»

snowdenΜια υπηρεσία κρυπτογραφημένης ηλεκτρονικής αλληλογραφίας (email), που πιστεύεται ότι χρησιμοποιήθηκε από τον αμερικανό φυγά Έντουαρντ Σνόουντεν, έκλεισε σήμερα ξαφνικά εν μέσω μιας δικαστικής μάχης που φαίνεται ότι αφορά απόπειρες της αμερικανικής κυβέρνησης να αποκτήσει πρόσβαση σε πληροφορίες για πελάτες τέτοιων υπηρεσιών.

«Υποχρεώθηκα να πάρω μια δύσκολη απόφαση: να γίνω συνεργός σε εγκλήματα εναντίον του αμερικανικού λαού ή να εγκαταλείψω σχεδόν 10 χρόνια σκληρής δουλειάς κλείνοντας τη Lavabit», γράφει ο ιδιοκτήτης της εταιρείας Λέινταρ Λέβισον σε μια επιστολή που δημοσιοποιήθηκε χθες από τον ιστότοπο της εταιρείας, η οποία έχει την έδρα της στο Τέξας.

Ο Λέβισον δήλωσε ότι έχει αποφασίσει να «αναστείλει τη λειτουργία», της υπηρεσίας, αλλά του απαγορεύεται να μιλήσει για τα γεγονότα των έξι τελευταίων εβδομάδων τα οποία τον οδήγησαν στην απόφασή του.

Το χρονικό αυτό διάστημα αντιστοιχεί στην περίοδο από τότε που ο Σνόουντεν αποκαλύφθηκε δημόσια ως η πηγή δημοσιευμάτων των μέσων ενημέρωσης σχετικά με τις μυστικές επιχειρήσεις ηλεκτρονικής κατασκοπείας που πραγματοποιεί η Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας των ΗΠΑ (NSA).

«Αυτή η εμπειρία μου δίδαξε ένα πολύ σημαντικό μάθημα: χωρίς δράση από το Κογκρέσο ή ένα ισχυρό δικαστικό προηγούμενο, συνιστώ κατηγορηματικά κανείς να μην εμπιστεύεται τα προσωπικά του δεδομένα σε μια εταιρεία με φυσικούς δεσμούς με τις ΗΠΑ», γράφει ο Λέβισον.

Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης δεν προέβη σε κανένα σχόλιο.

Η Lavabit, η οποία ιδρύθηκε πριν από σχεδόν δέκα χρόνια, λέει πως έχει σχεδόν 350.000 χρήστες. Από ένα λογαριασμό στον ιστότοπο αυτό, ο Έντουαρντ Σνόουντεν είχε έρθει σε επαφή με πολλούς δημοσιογράφους για να τους προσκαλέσει σε μια συνέντευξη Τύπου στα μέσα Ιουλίου στο αεροδρόμιο της Μόσχας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

(Visited 1 times, 1 visits today)
By