Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024

«’Εκλεισε» στα 652 εκατομμύρια ευρώ η πώληση του 33% του ΟΠΑΠ

Αποδεκτή η βελτιωμένη προσφορά της Emma Delta – Για οφέλη στο δημόσιο μιλά ο Στουρνάρας για «σκάνδαλο» ο ΣΥΡΙΖΑ

opapΣτα 652 εκατομμύρια ευρώ ανέρχεται το τίμημα που θα καταβάλλει η κοινοπραξία Emma Delta προκειμένου να αποκτήσει το 33% των μετοχών του ΟΠΑΠ, μετά την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΠΑΠ που επικύρωση την πώληση αποδεχόμενο την προσαυξημένη προσφορά. Η αρχική προσφορά της κοινοπραξίας ήταν 622 εκατομμύρια ευρώ, όμως το ΤΑΙΠΕΔ ζήτησε τίμημα μεγαλύτερο των 650 εκατομμυρίων. Υπενθυμίζουμε ότι στην κοινοπραξία συμμετέχουν τσεχικά κεφάλαια καθώς και ο Όμιλος Μελισσανίδη.

Την ανακοίνωση του αποτελέσματος έκανε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, υποστηρίζοντας πως «τα οφέλη για το ελληνικό δημόσιο είναι πολλαπλά, αφού αποδεικνύεται η εμπιστοσύνη των επενδυτικών κεφαλαίων στην Ελληνική Οικονομία και ταυτόχρονα εξασφαλίζονται για πρώτη φορά πέραν κάθε τιμήματος και έσοδα από φόρους 30% επί των μεικτών κερδών που θα μπαίνουν κάθε χρόνο στο δημόσιο ταμείο». Επίσης τόνισε ότι «το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων θα συνεχιστεί από την κυβέρνηση με αποφασιστικότητα, προκειμένου να επισπευστεί η έξοδος της χώρας μας από την κρίση».

Για «διαγωνισμό παρωδία» κάνει λόγο σε ανακοίνωση του ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνοντας πως η όλη υπόθεση συνιστά «σκάνδαλο» αφού πρόκειται για χάρισμα του ΟΠΑΣ σε ημετέρους. Όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται στην ανακοίνωση: «Το σχεδιαζόμενο ξεπούλημα του διαχρονικά κερδοφόρου οργανισμού του ΟΠΑΠ συνιστά μείζον σκάνδαλο που ζημιώνει το ελληνικό δημόσιο και τους Έλληνες πολίτες. Ο διαγωνισμός παρωδία για την πώλησή του, που κατέληξε σε μια εξευτελιστική προσφορά από έναν υποψήφιο αγοραστή, καταδεικνύει στο έπακρο ότι η δημόσια περιουσία δεν πωλείται απλώς, αλλά χαρίζεται σε «ημέτερους». Ο ΟΠΑΠ αποτελεί περιουσία του ελληνικού λαού και πρέπει να παραμείνει τέτοια, με τα κέρδη του να κατευθύνονται προς τα ασφαλιστικά ταμεία που καταρρέουν από τη μνημονιακή πολιτική. H ανάπτυξη και η παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας δεν μπορούν να γίνουν πάνω στα ερείπια των ιδιωτικοποιήσεων. Οι δημόσιες επιχειρήσεις πρέπει να αποτελέσουν παράγοντα ανάπτυξης για τη χώρα, προσέλκυσης επενδύσεων και δημιουργίας θέσεων εργασίας και όχι να δοθούν πεσκέσι σε κομματικούς φίλους».

By